Johan Larsson och Jerry Andersson menar att förändringarna kastar omkull verksamheten. "Axet är värt att kämpa för" säger Johan Larsson. Foto: Stefan Källstigen

Botkyrka drar in pengar till förening som hjälper psykiskt sköra

På Axet har psykiskt sköra Botkyrkabor kunnat jobba. Som morot har de fått mat, arbetskläder och aktiviteter som museibesök och bowling tillsammans. Nu dras ersättningen till deras förening in och många befarar både hälsa och liv.

  • Publicerad 18:15, 5 nov 2019

Enligt Botkyrka kommun strider ersättningen och förmånerna med lokaler och fordon till föreningen Axet mot både lagen om offentlig upphandling och kommunallagen.

Linda: ”De förstår inte”

Från och med årsskiftet ska det vara slut på verksamheten i nuvarande form. Flera medlemmar i föreningen Axet befarar att förändringen ska leda dem in i mörkret.

– Jag har inte varit på sjukhus på många år nu. Jag kom hit 32 år gammal som en skitunge. Nu är jag 37 år och har genomgått en klar förbättring. Jag har till och med börjat ta körkort. Det här har räddat mitt liv och många andras. Kommunen krigar inte för oss. De förstår inte, säger Linda Mohammed på ett möte som Mitt i deltagit på.

Johan Larsson praktiserar nu i matbutik. Men kommer tillbaka till Axet en gång i veckan.

Mig veterligen hade jag suttit hemma

Johan Larsson, medlem

Ersättningen som föreningen fått från kommunen har man använt till att bekosta frukost och gemensam lunch på Axet. Pengarna har också gått till gemensamma aktiviteter, till exempel bowling och museibesök.

– Varför i helvete kan man inte få en morot, utbrister en av medlemmarna under ett möte då kommunen gav beskedet.

Praktiserar i butik

Föreningen har funnits sedan 1991. Någon av medlemmarna har varit här sedan dess. Andra har gått vidare till praktik. En av dem är Johan Larsson.

I dag praktiserar han i matbutik fyra dagar i veckan. Vägen till matbutiken har gått via Axet som han fortfarande kommer till en gång i veckan.

– Mig veterligen hade jag suttit hemma om det inte vore för Axet. Maten och aktiviteterna vi får för utfört arbete är viktiga för motivationen. Hit kan du komma även om du mår dåligt och arbeta efter förmåga. Du kan också få stöttning av personal och andra brukare, säger han.

Föreningen gör en del snickeriarbeten på uppdrag. Foto: Stefan Källstigen.

RSMH tar strid

Christer Jerström på RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) har tagit strid för att föreningen ska kunna fortsätta som i dag.

– Det här är en av få föreningar jag känner till som har en väl fungerande verksamhet, säger Jerström som är verksamhetschef för RSMH Stockholm/Gotland.

Han menar att medlemmarna riskerar att få betala ett högt pris genom försämrat mående, och att det i förlängningen också kommer att kosta skattebetalarna mer.

– Det är som när du drar ner på snöröjningen. Då spar en enhet på kommunen. Men det kostar samhället i andra ändan genom ökade kostnader för vård och sjukskrivningar.

Kommunen: ”Vi kan inte gynna enskilda föreningar”