När Botkyrkas utbildningsförvaltning summerar det gångna året lyfter man att man har skärpt rutinerna kring referenstagning och belastningsregister vid nyanställningar. Det efter upptäckten i fjol att en nu dömd pedofil arbetade på en förskola i Tumba. Politikerna lovade också då att detta skulle ske vid samtliga nyanställningar.

Ändå visar en stickprovskontroll om cirka tio procent av alla externa nyanställningar inom skolan i fjol att kommunen i två fall hade missat att begära utdrag från belastningsregistret.

Detta fick oppositionen att se rött, och lyfte frågan i nämnden.

– Det handlar om en trygghet för barnen och för föräldrarna. Ingen ska kunna slinka igenom utan att ha uppvisat ett register, menar Willy Viitala (M), andre vice ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd.

"Varje person är en för mycket"

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden, menar att man redan har goda rutiner för kontroll av belastningsregistret vid nyanställningar inom förskolan och skolan.

– Vi gör till och med mer än vad som är lagstadgat när vi begär belastningsregister vid nyanställningar vid gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Han är dock beredd att hålla med kritiken som framförs av Viitala.

– Vi vet ännu inte hur många personer exakt som det rör i hela organisationen. Men genom stickprovskontrollen kan vi uppskatta att, det sett till skollagen, är under två procent. Men med det sagt så är varje person en för mycket och vi håller på att förändra vårt arbetssätt så att det ska bli noll.

Ändå överens

Kommunen jobbar hela tiden med nya sätt att sätta stopp för att tidigare straffade personer ska få anställning inom skolväsendet.

Både majoriteten och oppositionen är till exempel överens om att man vill få tillgång till ett misstankeregister, utöver det belastningsregister som man har rätt att begära ut i dag. På så vis skulle man tidigare kunna upptäcka misstänkta förövare, menar man.

– Finns det en träff bland Polisens misstankeregister hos en kandidat kan man följa upp det hos tidigare arbetsplatser och på intervjuer. Just vid den här typen av brott vore det till stor hjälp för kommunen. Men det är en rikspolitisk fråga, säger Viitala.