Appen ska hjälpa lag att få mer speltid, hitta lediga planer och få barn från hela Stockholm att mötas genom fotbollen. Foto: Mostphotos/ChallengeNow

Botkyrka-appen ska ge fler fotbollslag en match

Hallundabon och fotbollsälskaren Philippe Antonio och några kompisar har tagit fram en app där fotbollslag kan hitta och utmana varann med ett klick. Den ska ge lag mer speltid, hitta lediga planer och få barn från hela Stockholm att mötas genom fotbollen.

  • Publicerad 09:14, 5 dec 2017

Den bidrar till integrationen. När fler lag från hela stan möter varann innebär det ju automatiskt att barn från hela stan möter varandra.

För ett år sedan kom Philippe Antonio och några kompisar på idén. Som aktiva i lokala fotbollslag hade de lagt märke till att det var dåligt med speltid för lagen och svårt att hitta andra lag för att spela träningsmatcher.

– Man är tvungen att gå in på lagens hemsidor, leta upp rätt kontakt, komma överens om tid och plats och det är krångligt och tar tid. Det borde vara enklare tyckte vi, säger Philippe Antonio om idén till appen ChallengeNow.

Hundratals lag

Nu har appen funnits i två månader och har ett hundratal registrerade lag, framför allt i Stockholmsområdet men också i andra delar av landet. När man registrerat sig kan man hitta andra lag i närheten och utmana dem på träningsmatch.

Appen löser flera problem, förklarar Philippe Antonio. Att många lag bara spelar matcher några få gånger om året och får för lite matchträning och att det är trångt om plats för barn- och ungdomslagen på många av stans planer.

– I Botkyrka finns det till exempel en hel del planer och inte så många lag, i andra delar är det tvärtom. De som inte får plats på sina lokala planer kan komma till Botkyrka och spela. Nu är det mycket enklare att hitta matcher utanför stan, på ställen man inte har varit på förut och träffa nya lag och nya människor, säger han.

Barn från hela stan kan mötas

Genom att matcha ihop lag över hela Stockholm löser appen också ett större samhällsproblem, menar Philippe. Segregationen.

– Den bidrar till integrationen. Nu är det mycket enklare att hitta matcher utanför stan, på ställen man kanske inte har varit på förut och träffa nya lag och nya människor. När fler lag från hela stan möter varann innebär det automatiskt att barn från hela stan möter varandra. Förra månaden var Hammarbys 07:or här och mötte Norsborgs 07:or och de hade jättekul med varandra, säger Philippe.

Idag är det bara fotbollsföreningar som kan utmana varandra. Men nu har appen fått stöd från Kreativa Fonden i Botkyrka och Changers Hub och Philippe och hans partners har större planer. Tanken är att både företag och kompisgäng ska kunna utmana varandra spontant framöver.

– Vill vill att appen ska bidra till mer spontanidrott. Du ska kunna dra ihop ett gäng kompisar som gillar att spela fotboll och utmana ett annat kompislag, säger Philippe Antonio.

Philippe Antonio. Hallundabon är en av grundarna till appen. "Genom att förenkla sättet att hitta träningsmatcher tror vi att fler lag skulle engagera sig i att spela mer fotboll och på så sätt utveckla sporten." Foto: Privat

Matchar fotbollslag för matcher

Appen heter ChallengeNow och går att ladda ner både från AppStore och Google Play. Appen är gratis.