Tidigare har polisen bara kunnat dela ut ordningsbot mot den som urinerar offentligt, men nu ändras alltså detta. Från och med 1 juli ska polisen även kunna utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, till exempel från en bil, eller för störande och onödig körning av fartyg, till exempel vattenskotrar, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-ryckte-ut-pa-salsadans-i-hornsberg/repufb!UtOfwO56Lv2EkaKf0jAlA/

Boten för störande musik, som rubriceras förargelseväckande beteende, blir 1 000 kronor och för buskörningar blir beloppet 1 500 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh i ett uttalande.

https://www.mitti.se/nyheter/stureplansregler-ska-gora-party-hornsberg-mindre-stokigt/aRKpcc!swqI8Gg3nfOJtjXjSxEWwQ/

Enligt Åklagarmyndigheten handlar beslutet om en ny tillämpning av befintlig lagstiftning då företeelserna har varit förbjudna även tidigare.

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA i ett uttalande.