Diego Lema visar med stolthet upp radhusområdet där drygt 110 personer bor i de 66 lägenheterna. "Här bor alla åldrar, från 1 år till 95." Foto: Tomas Stark

Bostadsrättsföreningen Annelund i Rotebro fyller 60 år i dag

Den 24 augusti 1960 grundades HSB-föreningen Annelund i Rotebro, en av de äldsta bostadsrättsföreningarna i Sollentuna. Två år senare stod de åtta radhuskropparna färdiga, och flera av de som flyttade in i de 66 lägenheterna bor kvar än i dag.

  • Publicerad 15:32, 24 aug 2020

– Ja, några bor kvar ända sedan början och det finns flera andra som har bott här sedan början av 1970-talet. Ganska länge det också. De har trivts bra här helt enkelt, säger Diego Lema som är ordförande i bostadsrättsföreningen.

Något storskaligt firande av 60-årsdagen i dag blir det inte, på grund av coronapandemin, berättar han.

– Men vi har delat ut en liten present till alla medlemmar och jag tänkte ge en kopia av det konstituerande protokollet till alla, det är ändå lite kul, säger Diego Lema.

Dans på Wickströms hage

Ja, dokumentet daterat 24 augusti 1960 är ett verkligt tidsdokument då styrelseledamöterna bland annat tituleras ”landsfiskal” och ”byrådirektör”.

Diego Lema har läst på så mycket han har kunnat hitta om Annelund och området omkring.

Norr om Allévägen var det ren landsbygd innan stadsplanen ändrades i slutet av 1950-talet. Illustration: Sollentuna kommun

– Förr fanns här en gård som hette Annelund och där borta fanns ett dansställe som hette Wickströms hage, säger han och pekar mot området norr om de åtta radhuskropparna. Wickströms hage minns alla som har bott i Rotebro under 40- och 50-talen. Folk var där och festade och firade midsommar.

Har arkitektoniskt värde

Radhusen längs Allévägens östra ände ritades av Bertil Ahlqvist och byggdes i en våning under sadeltak. Utformningen är stram med beige fasader och vita fönster och träpartier.

När de parallella radhuskropparna byggdes norr om Allévägen var det rena rama landsbygden i stora delar av omgivningarna. ”Många som flyttade hit var kanske inte hippies, men lite grönavågare”, säger Diego Lema.

Formen har lånats av den skånska längan som förlängts och givits amerikanska drag genom träpanelen, och i dag har radhusen kulturhistoriskt arkitektoniskt värde.

– Det är nyfunktionalism som var populärt i slutet av 50- och början av 60-talet. Husen har också behållit sin karaktär och inte förstörts av en massa tillbyggnader, säger Diego Lema.

I det lilla radhusområdets östra del finns några kommersiella lokaler. ”Här har varit dagis, postkontor och elfirma tidigare. Och frisersalongen nedanför trappan här har funnits sedan 1962”, säger Diego Lema. Foto: Tomas Stark

Uno Falk flyttade in -66

Han visar runt på radhusområdet och hejar på alla han möter. På framsidan mitt emot Diegos egen lägenhet sitter Uno Falk, som flyttade in för 54 år sedan, och matar en tam kråka han kallar Kalle.

Diego Lema slår sig ner hos grannen Uno Falk och den tama men blyga kråkan Kalle skräms på flykten. ”Han kommer och hälsar på mig och en till i området, och vi heter båda Falk i efternamn”, säger Uno Falk och skrattar. Foto: Tomas Stark

– Mina arbetskamrater såg om ett möblerat rum att hyra här, men det stod fel i tidningen. Lägenheten var till salu och han som sålde ville inte tjäna pengar på det så jag fick köpa för lika mycket som han hade gett ett par år innan, minns Uno Falk.

”En bra gubbe här nu”

Han berättar att han har trivts hela tiden, liksom de två sedan länge utflugna barnen som växte upp på Allévägen.

– Och jag trivs fortfarande. Vi har ju fått en bra gubbe här nu också, säger Uno Falk och nickar mot Diego Lema. Han kommer över varje morgon och kollar att jag lever!

”Kan bo kvar länge till”

Rundvandringen fortsätter och på andra sidan av Diego Lemas huskropp stöter han ihop med bostadsrättsföreningens sekreterare Ulla Falk. Hon är inte släkt med Uno Falk, men har bott i sin lägenhet nästan lika länge som han.

Ulla Falk som varje dag får besök i trädgården av kråkan Tage/Kalle, och Diego Lema. ”När vi flyttade hit med barnen var det massor av barnfamiljer här”, säger Ulla Falk. Foto: Tomas Stark

– Vi var här och tittade på vintern och det var jättemycket snö och så vackert, säger hon.

– Hon kommer från Värmland så hon tycker om snö, skojviskar Diego Lema.

– Vi flyttade in på valborg 1972 och det verkar som att vi trivs väldigt bra, säger Ulla Falk och skrattar. Köket kändes litet när man hade två barn hemma, men nu är vi bara två. Och det finns inga trappor så vi kan bo kvar länge till.

Olika namn på tama kråkan

Liksom Uno Falk är Ulla Falk fodervärd åt kråkan Kalle, fast för henne heter den Tage.

– Han får mat och blir det lite över så gräver han ner det i trädgården till senare. Ofta sitter han på brevlådan eller på bordet på framsidan. Han är lite blyg men väldigt tam, berättar Ulla Falk.

”Nu stannar jag här”

Diego Lema har bott i sin lägenhet på Allévägen i 14 år – rena färskingen jämfört med Uno Falk och Ulla Falk alltså.

– Jag flydde som politisk fånge från Uruguay och kom till Sverige 1976. När Uruguay blev demokrati flyttade jag tillbaka dit, men återvände efter några år. Jag trivs och har min familj här, och nu stannar jag här, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54