Bostadsrättsförening tänker stämma Besqab

Bostadsrättsföreningen Stockholmsblick i Nybohov tänker stämma byggbolaget Besqab. Orsaken är att bolaget inte tar ansvar för felaktigt monterade toaletter och byggfel på fasaden.

  • Publicerad 10:30, 28 jun 2018

Våren 2017 renoverade en rörmokare ett badrum i en av de 38 lägenheterna på Nybohovsbacken 68 i Liljeholmen. Han lade märke till att toaletten var felmonterad. Han slog larm, eftersom han ansåg att felet innebär risk för fuktskador.

Styrelsen för bostadsrättsföreningen Stockholmsblick lät då kontrollera ytterligare tio toaletter. Fem av dem var felaktigt installerade, enligt kontrollerna.

– Det innebär att vi har nästan 40 toaletter till som måste kontrolleras och att ett antal måste byggas om. Det kostar mycket pengar och vi anser inte att det är vi som ska betala, säger Lars Kjerrgren, styrelsens ordförande.

Ur besiktningsrapporten: ” Bilderna visar på ett slarvigt avskuret avloppsrör där det finns en möjlighet för fuktspridning med dålig lukt som följd. Installationsregler anger att avloppsröret skall vara minst 40 mm över underliggande tätskikt.”  Foto: Privat

Styrelsen kontaktade Besqab, som lät bygga huset 2006–2008. Men byggbolaget slog ifrån sig ansvaret, trots att bolagets 10-åriga ansvarsperiod för dolda fel löper ut först i augusti 2018. Dessutom ifrågasatte bolaget att det rörde sig om byggfel, och menade att konstruktionen var praxis vid byggtillfället.

–  Jag tror att de räknade med att vi skulle ge upp. Vi är ju en liten bostadsrättsförening och de ett stort byggbolag. Tyvärr är det nog vanligt att byggbolag har den inställningen, säger Lars Kjerrgren.

Men styrelsen gav inte upp. I stället anlitade man en oberoende besiktningsman från företaget Densia. I sin rapport är han kritisk till hur toaletterna monterats: ”Utförandet … visar på ett bristfälligt utförande och i vissa delar ej fackmässigt. Det går inte att utesluta att fuktspridning kommer att ske.”

Dessutom besiktigade Densia fasaden och upptäckte bland annat rörelsefogar som inte var tillräckligt ifyllda, vilket gör att fukt kan tränga in. ”Ett felaktigt utförande”, konstateras det.

Huset stod klart 2008, högst upp på Nybohovsbacken i Liljeholmen, med fin utsikt över Stockholm.

Med rapporten som stöd ställde styrelsen återigen krav på Besqab, och tog en entreprenadjurist till hjälp.

– Det blev blankt nej igen. Det gör mig otroligt besviken att Besqab inte har större respekt för att vi vidimerat felen, säger Lars Kjerrgren.

Företaget slår ifrån sig

Men Besqab anser att man följt de regler som fanns när huset byggdes, och hävdar att rapporten innehåller fel.

– Det hade varit bra om vi hade fått vara med vid besiktningen för att bemöta en del slutsatser. Det händer till exempel saker med en fasad under tio år, särskilt när den står i ett utsatt läge. Det behöver inte bero på byggfel, säger Staffan Grundmark, Besqabs regionchef för region Stockholm stad, och tillägger:

– Enligt regelverket ska de fel man påvisar efter så här lång tid vara väsentliga och bero på vårdslöshet. De påstådda felen är inte av det slaget.

Det anser däremot Stockholmsblick – och ordföranden påpekar att Besqabs erbjöds att närvara vid besiktningen.

Föreningen planerar nu att stämma Besqab, för att tvinga bolaget att betala. Skulle föreningen förlora är den solid nog att klara smällen, betonar Lars Kjerrgren.

– Vi kan inte acceptera att ett stort byggbolag behandlar oss så här. Då tar vi hellre striden.

”Jag trivs otroligt bra här. Som tur är förtar inte konflikten med Besqab glädjen över att bo här”, säger Lars Kjerrgren, brf-ordförande.