
Anders Malmquist och Anders Magnusson visar upp solcellerna på taket till ett av föreningens höghus. Foto: Nils Jönsson/Privat
Bostadsrättsförening räknar med strålande miljonsatsning
Cirka 500 solcellspaneler har satts upp på bostadsrättsföreningen Bladets fastigheter i Bergshamra. Installationen ska vara klar efter midsommar och är just nu inne i slutskedet. – Därefter kommer varje liten solstråle över Bergshamra att ge oss elektricitet, säger föreningens ordförande Anders Magnusson.
- Nyheter
- Publicerad 13:01, 6 jun 2019
Idéen att sätta upp solceller på taken har funnits i några år bland medlemmarna i bostadsrättsföreningen Bladet på Barks väg i Bergshamra. I slutet av förra året var de boende eniga om att göra slag i saken efter intiativ av styrelsen. Sedan dess har processen gått snabbt. Bygglov för föreningens fem flervåningshus mitt i Nationalstadsparken beviljades av Solna stad och en entreprenör upphandlades.
Med nuvarande elpriser kommer solcellerna att vara avbetalda efter tio år
Anders Magnusson
Monteringen på föreningens fem fastigheter är inne i slutskedet. Foto: Privat
När bostadsrättsföreningens ordförande Anders Magnusson tillsammans med Anders Malmquist, energiexpert vid KTH och boende i föreningen, nu klättrar upp och visar panelerna högst upp på taket till ett av niovåningshusen skiner solen från en klarblå himmel. Efter midsommar börjar panelerna att producera el till de 164 lägenheterna.
– Därefter kommer varje liten solstråle över Bergshamra att ge oss elektricitet. Ju mer solen lyser desto mer el kommer vi att få. Den här installationen innebär onekligen en ny epok för föreningen, säger Anders Magnusson.
Experter bland de boende
Utöver Anders Magnusson och Anders Malmquist har förarbetet till projektet gjorts av styrelseledamoten Hans Ingelshed, som i sitt jobb är van att genomföra stora projekt och upphandlingar. Föreningen har det alltså väl förspänt vad gäller förkunskaper – men Anders Magnusson menar att de flesta bostadsrättsföreningar har möjlighet att genomföra den här typen av energiprojekt.
– Men det gäller i så fall att anlita en kunnig projektledare som kan driva satsningen, säger han.
Kostar miljoner
Investeringskostnaden för föreningen är drygt två miljoner kronor och man räknar med att kunna få tillbaka cirka 20 procent av den kostnaden genom det statliga solcellsbidraget.
– Med nuvarande elpriser kommer solcellerna att vara avbetalda efter tio år, därefter blir det ren vinst för föreningen. Det är ett miljöprojekt med en god ekonomisk avkastning, konstaterar Anders Magnusson.
Solcellerna täcker en takyta på runt 820 kvadratmeter. Foto: Privat