Större konkurrens. Att det finns fler bostadsrätter i området idag kan vara en av anledningarna till att prisökningen mattas av, tror mäklaren Tomas Andersson. Foto: Arkivbild

Råd från mäklare i förorten: "Var beredd"

Än så länge kanske det inte syns i statistiken. Men bopriserna tycks vara på väg nedåt även i   förorten, i alla fall när det gäller bostadsrätterna.

  • Publicerad 11:56, 17 nov 2017

– För hus är marknaden stabil, vi sålde just ett hus till rekordpris. Men de som vill sälja bostadsrätter har det tuff och kommer nog tyvärr få det ännu tuffare framöver, säger Tomas Andersson, mäklare på Tomas mäklarbyrå i Sätra.

Även om bostadspriserna inte backar här på samma sätt som i innerstan (läs mer här), så ser han också tecken på att marknaden när det gäller bostadsrätter håller på att svalna av även i 127-
området.

– Köparna är mycket mindre ivriga nu. De kan gå runt och kolla flera olika bostäder och tar det rätt lugnt. Ibland kan det ta två till tre dagar att ens få tag på dem.

NYA SIFFROR: Bopriserna backar i Stockholm

Finns större utbud idag

Tomas Andersson tror att de nya amorteringsreglerna är en av anledningarna, köparna kan inte få samma låne­löften nu. Det finns också ett större utbud av bostadsrätter idag.

– För några år sen hade vi kanske bara en två till tre lägenheter ute. Idag har vi runt 35 och det har varit en hel del nyproduktion, det är en helt annan konkurrens nu, säger Tomas Andersson.

”Köpts som spekulation”

– Tyvärr så är det nog en hel del av nyproduktionen som också har köpts i spekulationssyfte. Och nu när priserna är på väg nedåt får de halvpanik och vill helt plötsligt sälja ut dem, säger han.

Vad har du för råd till de som går i säljtankar?

– Var beredd på att det kan längre tid att sälja. Titta vad andra bostäder i området har gått för och se om din ekonomi tål det. Man får vara jättetuff i sin kalkyl, för man vill inte skriva på ett kontrakt till en ny bostad och inse att det man trodde att man skulle sälja för egentligen var ett önskepris.