Viktor Billing tror på fortsatt prisökning i Solna och Sundbyberg. Foto: Mostphotos

Bostadspriserna vänder uppåt i Solna och Sumpan

Efter en kall vår har det blivit fart på bostadsmarknaden i Solna och Sundbyberg. – Idag säljs många objekt innan visning, så såg det inte ut i våras, säger Viktor Billing på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Solna och Sundbyberg.

  • Publicerad 07:15, 5 nov 2018

En avkyld bostadsmarknad är ett faktum i Stockholmsområdet.

Jämfört med för ett år sedan har priserna fallit i både Solna och Sundbyberg, med 5,8 respektive 7 procent, det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Men nu kan man ana en återhämtning. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stigit i bägge kommunerna, i Solna med 1,6 procent och i Sundbyberg med hela 7,9 procent. Sumpans intag är bland de största i länet.

”Har återhämtat sig”

Viktor Billing, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Solna och Sundbyberg, känner igen bilden.

– Marknaden har återhämtat sig, speciellt nu efter sommaren. Idag säljs många objekt innan visning, så såg det inte ut i våras, säger han.

Men en uppgång på 7,9 procent låter mycket, tycker Viktor Billing.

– Snarare att det är mer folk på visningarna. Säljare och köpare ligger närmre varandra i priset idag.

Hetaste områdena är centrala Sundbyberg och Råsunda. Ett hus i Råsunda hade nyligen 110 spekulanter, berättar han. Något trögare går försäljningen i nyproduktionsprojekt där utbuden är större.

Är det köparen eller säljarens marknad idag?

– Lite mittemellan. Tidigare har det varit köparens, men de senaste förmedlingarna jag gjort har det snarare varit säljarens. Förr köpte man först och sålde sen, då var man tvungen att få sålt. Idag säljer de flesta först, då kan säljaren tacka nej till bud och köparen kan inte komma med skambud.

Kommer priserna gå upp eller ned i Solna och Sumpan?

– Det hänger på räntan, men ser man krasst på historiken så går priserna upp. I vilken takt är oklart, jag tror inte det skjuter i taket nästa år, men att priserna sakta med säkert går upp.

Solna och Sundbyberg ligger på plats tre och fyra i länet efter Stockholm och Danderyd när det gäller höga bostadspriser.

Solna snäppet över

Kommunerna har pendlat om varandra i prisstatistiken, just nu ligger Solna snäppet över med ett snittpris på 54 657 kronor per kvadrat mot Sumpans 54 181 kronor per kvadrat.

Siffrorna baseras på försäljningar de senaste tre månaderna. Snittlägenheten som såldes under perioden låg på cirka 3,4 miljoner. Nästan 1 000 lägenheter har sålts i kommunerna mellan augusti och november.

”Köp och sälj på samma marknad”

Så i dessa stormiga tider – hur ska man veta när det är dags att sälja, eller köpa? Viktor Billing tipsar om en tumregel.

– Det har absolut varit turbulent på marknaden. Vänner och familj har skrämt upp varandra, media har också en del i det. Men så länge man säljer och köper på samma marknad så ska man vara lugn, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg bäst på att bygga hyresrätter

Nyheter Men bara en tredjedel av det som byggs går att hyra Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätter per invånare i hela Sverige.tisdag 26/1 11:14