Bostadspriserna på väg sjunka i Tyresö

Efter de senaste årens exceptionella prisrally på bostadsmarknaden märks nu en avmattning i Tyresö till följd av ett ökat utbud. Till helgen väntas många visningar av bostäder.

  • Publicerad 16:53, 10 jan 2018

I Tyresö har utbudet av bostadsrätter ökat med 35 procent det senaste året, medan utbudet av villor mer än fördubblats enligt statistik från bostadssajten Hemnet.

Enligt Sven Ek, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Tyresö, är  priserna på väg att stabilisera sig på en lägre nivå. Men fortfarande har säljarna alltför höga förväntningar på vilket pris de kan få för sin bostad.

– Köparen har läst att det är köparens marknad, medan säljaren har hört vad grannen sålde sitt objekt för för ett tag sen och tycker att han borde kunna få lika mycket för sitt, säger Sven Ek.

Bättre statistik

Men det senaste halvåret har utbudet alltså ökat och med ett ökat utbud är köparna inte beredda att betala lika mycket. Och allteftersom prisnedgången slår igenom bättre i försäljningsstatistiken kommer också priserna att stabilisera sig.

– Med tiden får man fler exempel att titta på. Så småningom kommer det finnas mer statistik att visa för säljarna. Det kommer att göra att säljarnas förväntningar hamnar på rätt nivåer, säger Sven Ek.

Oro för sjunkande priser

Men det är inte bara det ökade utbudet som påverkar priserna och intresset från spekulanterna. Enligt nya regler, som träder i kraft i vår, ska hushåll med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöva amortera mer än de är tvungna till idag. Läs mer här, på Finansinspektionens hemsida.

Stefan Larsson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling Tyresö lyfter fram att många köpare känner en oro över att priserna ska sjunka.

– Ingen vill köpa på toppen, när priserna är som högst. Därför har köparna den senaste tiden varit avvaktande. Hur utvecklingen sedan kommer att se ut framöver är fortfarande svårt att säga, säger Stefan Larsson.