Fårdala lockar med sitt centrala läge, konstaterar Hans Sommerville, vid Svensk Fastighetsförmedling. ”Det är attraktivt att området ligger nära centrum men också nära till exempel bussar och naturen”, säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Bostadspriserna i Tyresö slår rekord

Under pandemin har bostadspriserna rusat i höjden. Så även i Tyresö där nya rekordnivåer noterats under hösten. Du får nu betala över 7 miljoner för ett hus.

  • Publicerad 14:09, 30 nov 2021

Huspriserna i Tyresö har gått upp med 26 procent från februari 2020 till september 2021, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Uppgången är inte unik. Den ligger ungefär på samma nivå som för hela Stockholms län.

– Vi har haft uppgångar över tid också tidigare, men inte på det här sättet, säger Anna Svanholm, kontorschef vid Skandiamäklarna i Tyresö och Älta.

Rekord i augusti

I augusti låg huspriset något högre än nu. Bortsett från det är septembersiffran en rekordnotering för villapriserna i Tyresö, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Jag är helt övertygad om att vi människor under pandemin har insett att vi vill inte bara lyxa fyra veckor om året, när vi har semester, utan i stället 48 veckor om året. Det har blivit lite mer mitt hem är min borg. Fler har också jobbat hemifrån och sett behovet av ett extra utrymme, säger Anna Svanholm.

Hon ser inte att något husområde i Tyresö har lockat bostadsköpare extra under pandemin. Det håller Hans Sommerville, franchisetagare vid Svensk fastighetsförmedling, med om.

– Det har varit ett intresse över hela linjen och alla prisnivåer. Radhus, kedjehus, fristående villor, enklare villor och även exklusivare villor har gått bra.

Färre hus till salu

Båda mäklarna lyfter upp ett lägre husutbud som en orsak till prisuppgången.

– Utbudet av villor har generellt varit lägre i Tyresö under pandemin. Många av dem som säljer hus är ofta äldre och vill flytta till en lägenhet, men under pandemin har en del dragit sig för att sälja, säger Hans Sommerville.

Större lägenheter lockar

Tomas Eriksson, franchisetagare vid HusmanHagberg, ser samma trend.

– Utbudet på villor har varit begränsat. Många äldre har avvaktat med sina försäljningar. Efterfrågan har ökat på grund av pandemin och eftersom utbudet inte har varit så stort har priserna pressats upp.

Priset för en bostadsrätt i Tyresö har under pandemin inte gått upp lika mycket som huspriset. Kvadratmeterpriset har stigit 13 procent, vilket är 4 procentenheter mer än i länet som helhet.

En bostadsrätt kostade i oktober över 42 800 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Vi har upplevt störst efterfrågan på de större lägenheterna. Vi har sett en flyttström till Tyresö när folk har sökt en större lägenhet för pengarna och vill komma närmare naturen i sin hemmiljö, säger Tomas Eriksson.

Krusbodabo. Öie Lindeberg-Lindvet pekar på att pris­uppgången ställer till det för ungdomarna som ska ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Pekka Pääkkö

Öie Lindeberg–Lindvet är på väg genom Fårdala för att hämta barnbarn. Hon flyttade till Krusboda för ungefär 20 år sedan och har inga planer på att flytta.

Det har dock hennes son gjort under pandemin.

– Den stora prisuppgången är jättetråkig för ungdomarna som försöker ta sig in på bostadsmarknaden. Min son har letat lägenhet under den här tiden och flyttat till Tyresö och har ju fått betala mer än annars, säger hon.

Mäklarna blickar framåt

Vad kommer att hända på Tyresös bostadsmarknad det närmaste halvåret? Mitt i Tyresö ber de tre mäklarna blicka framåt.

Ingen av dem tror att priserna kommer att fortsätta uppåt i samma takt som under pandemin.

– Intresset för att köpa bostäder är fortsatt stort. Det kan absolut gå upp lite till men jag tror inte att det kommer att bli några sådan höjningar. Nu har vi peakat ungefär där vi låg 2017, säger Hans Sommerville.

– Jag tror inte att det kommer vara en dramatisk förändring. Om äldre tar tag i bostadsskiftet kan det mycket väl bli så att efterfrågan på lägenheter blir stor och att priserna forsätter uppåt, På villasidan kanske det planar ut litegrann om utbudet tilltar under våren, säger Tomas Eriksson.

– Jag tar det för orealistiskt att priserna fortsätter att öka som under pandemin. Jag tror och hoppas att de stagnerar. Det är inte sunt som det har skenat, säger Anna Svanholm.

Så ser prisuppgången ut i Tyresö

Medelpriset för ett hus i Tyresö var under oktober 2021 drygt 7,1 miljoner kronor.

Medelpriset för en bostadsrätt var drygt 2,9 miljoner – eller 42 800 kronor per kvadratmeter.

Prisuppgången i Tyresö, feb. 2020 – sept. 2021:

Huspriset: 26,5 %

Bostadsrättspriset: 12,6 %

Prisuppgången i länet, feb. 2020–sept. 2021:

Huspriset: 25,2 %

Bostadsrättspriset: 8,9 %

Fotnot: Bostadsrätternas uppgång är räknat utifrån kvadratmeterpriset. Husprisets uppgång utgår från K/T-talet (köpeskillingskoefficienten) vilket är köpesumman dividerat med taxeringsvärde.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre