FORTSATT UPPÅT. Priserna på både villor och bostadsrätter fortsätter stiger i Stockholm, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Mitt i

Bostadspriserna fortsätter stiga i Stockholm

Under september steg både villa- och bostadsrättspriserna i Stockholm. Samtidigt nådde antalet sålda bostadsrätter nya rekordnivåer.

  • Publicerad 06:00, 8 okt 2020

Vi ser allt oftare budgivningar som är hetsiga och skenar i väg

Trenden är tydlig. Priserna fortsätter uppåt. Den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Stockholm ökat med 4–5 procent.

– Jämfört med förra året är förändringen +5 procent i Stockholmsområdet, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Rekordmånga försäljningar

Samtidigt nådde antalet sålda bostadsrätter i Stockholm nya rekordnivåer under september. I Storstockholm såldes det över 5 400 bostadsrätter förra månaden, vilket är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– Bostadsmarknaden är rykande het. Den ökade efterfrågan som vi såg i somras har fortsatt och när utbudet inte kan matcha detta så stiger priserna. Vi ser allt oftare budgivningar som är hetsiga och skenar i väg. Det har blivit en mycket svårvärderad marknad, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i ett pressmeddelande.

FILM: De vill vara Stockholms lyxigaste bostadsrättsförening

Stora skillnader

Bjurfors har gjort en sammanställning av var någonstans bostadsrättspriserna ökat mest.

Det är stora skillnader. I Österåker har priserna gått upp med 12,7 procent de senaste tre månaderna. Samtidigt har priserna på Ekerö backat 9,1 procent.

I Stockholms stad har priserna ökat mest i Farsta-Vantör (+9,5 procent) och minst i Spånga-Kista (+1,5 procent).

– Såvida vi inte får ytterligare en coronavåg som slår mot hushållens inkomster ser vi ingen prisdämpning på kort sikt. Pandemin har ökat intresset för att äga och investera i bostaden, räntan väntas fortsätta vara låg och det byggs färre bostäder vilket påverkar utbudet negativt, säger Fredrik Kullman.

Villapriserna ännu högre

Priserna på villamarknaden i Stockholm följer samma trend. I Storstockholm ökade priserna med +3 procent den senaste månaden och prisutvecklingen på årsbasis är hela 10 procent upp.

Stockholms villapriser slår alla rekord – trots corona

Prisstatistik september 2020

BOSTADSRÄTTER

Centrala Stockholm
1 mån: + 2%
3 mån: +4%
12 mån: +5%
Medelpris (kr/kvm): 96 346

Stor-Stockholm
1 mån: + 3%
3 mån: +5%
12 mån: +5%
Medelpris (kr/kvm): 62 302

Riket
1 mån: + 2%
3 mån: +6%
12 mån: +5%
Medelpris (kr/kvm): 43 433

VILLOR

Stor-Stockholm
1 mån: + 3%
3 mån: +7%
12 mån: +10%
Medelpris: 6 344 000

Riket
1 mån: + 2%
3 mån: +5%
12 mån: +10%
Medelpris: 3 601 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre