Helt nattsvart är det inte för bostadsrättsägare i Stockholm. Bostadsrättsmarknaden i Stockholmsområdet, som förra månaden hade störst nedgång i hela landet, gick under september mot strömmen och landade på oförändrade priser i Storstockholm och minus en procent i centrala Stockholm.

Det innebär dock att priserna har gått ner med åtta procent under den senaste tremånadersperioden i Stockholm.

Stora bostäder har fallit mest i pris, medan små lägenheter klarat sig något bättre.

Köparnas marknad

De sjunkande priserna gör antalet bostäder som ligger kvar till salu är det högsta på flera år, vilket ökar konkurrensen om köparna.

– Många som ska sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan och att det kan behövas flera visningar innan bostaden säljs, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Enligt Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, är det nu mer än någonsin smartast att sälja först och köpa sen.

– Gör du tvärtom finns risk att du hamnar i ett stressigt underläge eftersom det på många sätt mer och mer blivit köparens marknad, säger han.

Lägre pris även för villor

Nedgången på villamarknaden i Stockholmsområdet dämpades också något i september jämfört med augusti. Priserna i Storstockholm gick ned med två procent.

– På årsbasis har priserna fallit med sex procent i Storstockholm, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Nästan hälften av våra medlemmar bedömer att villapriserna blir oförändrade när vi summerar årets sista kvartal, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

https://www.mitti.se/nyheter/par-pa-ostermalm-betalade-48-000-i-andrahandshyra-far-tillbaka-rekordsumma/repvhs!fnGJs7G2oLbJ87hltWDPpw/

https://www.mitti.se/bostad/rekordhogt-utbud-av-osalda-lagenheter-i-stockholm/repvfj!yUREv6zbzKKRWWJpnOwyA/