Bostadspriserna har gått ner med två procent senaste månaderna i innerstan. Foto: Arkivbild

Bostadspriserna faller i innerstan

Bostadspriserna backar i stan. Och nya amorteringskrav kan påverka innerstan mest i landet.

  • Publicerad 06:00, 14 nov 2017

Att priserna backar lite grann under enstaka månader på somrarna eller vid årskiftet brukar man kunna se. Att de sjunker under den här höstperioden är ovanligare, men i oktober gick priserna faktiskt ner innanför tullarna.

– Avmattningen på bostadsrättsmarknaden är tydligast i Stockholmsområdet där fyra av tio lägenheter säljs i Sverige. Och i centrala Stockholm registrerar vi en nedgång på två procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Flera skäl till inbromsning

Orsakerna till avmattningen är flera, bland annat har den ökande nyproduktionen skapat ett ökat utbud utan att efterfrågan ökat i samma grad, säger Per-Arne Sandegren.

– Senaste tidens inbromsning och nedgångar skall ses i perspektivet att vi under ett antal år haft stadig prisuppgång.

Under måndagen presenterade Finansinspektionen sitt förslag på hårdare amorteringskrav som i korthet innebär att de hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin årsbruttoinkomst ska amortera en procent mer om året jämfört med i dag.

Inlåsningseffekt

Per-Arne Sandegren säger att syftet att minska svenskarnas lånegrad är gott. Men han tror att kravet kan påverka Stockholms innerstad mest i hela landet och att rörligheten kan minska innanför tullarna.

– Innerstaden har landets högsta bostadsrättspriser och det är just de områden med höga priser som påverkas mest. Det kan också göra att de som är relativt högbelånade idag undviker flytt då dom eventuellt skulle drabbas av krav som deras befintliga lån inte har. 

Snittpriset under 90 000 kr/kvm

För första gången på drygt ett år går månadssnittet per kvadratmeter i innerstan under 90 000 kronor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik