Haninge vill bygga 368 modulbostäder i Haninge 2017. Foto: Stefan Källstigen

Bostadsministern sågade Haningemoderaterna

Haningemoderaternas kampanj mot de kommande modulbostäderna i Haninge har varit omtalad. Bostadsminister Peter Eriksson är en av dem som reagerat starkt. ”En otäck, skrämmande kampanj”, sade han i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

  • Publicerad 23:57, 11 dec 2016

Det var i en debatt om migrationspolitiken mellan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, som Peter Eriksson kraftigt kritiserade Haningemoderaternas omtalade flygbladskampanj.

I kampanjen har Haninges moderater uppmanat grannar att protestera mot de kommande modulbostäderna.

Haningemoderaterna har delat ut flygblad mot modulbostäderna.

Haningemoderaterna vill helt stoppa mottagningen av nyanlända med uppehållstillstånd till Haninge tills det finns tillräckligt med riktiga bostäder.


Läs mer: Luciatåg i fullmäktige ställdes in – på grund av manifestation mot modulbostäderna


Peter Eriksson hävdade att Haningemoderaterna var ett exempel på hur M försöker positionera sig  ännu mer restriktivt i migrationsfrågan än SD.

– Haningemoderaterna driver kampanj. En otäck, skrämmande kampanj, med bilder som associerar till… Tar ni avstånd från den kampanjen eller inte? Det är förfärligt, sade bostadsministern i debatten mot Tomas Tobé.

Tar ni avstånd från den kampanjen eller inte? Det är förfärligt.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP)

Peter Eriksson sade att Haninge ”bygger 1 000 bostäder varje år” och att det då vore rimligt om Haninge ”tog emot 200, ett par hundra” nyanlända med uppehållstillstånd.


Läs mer: Beslutet om modulbostäder skjuts upp till 19 december


Han var också kritisk till att moderater lokalt i kommuner ställt sig emot den nya anvisningslagen, medan M varit med i överenskommelsen på riksplanet.

Haninge vill bygga 368 nya modulbostäder i Haninge 2017. På bilden, de modulbostäder för nyanlända med uppehållstillstånd som blev inflyttade i början av 2017.

– Varför hindrar moderaterna i Haninge bostadsbyggande? Tar ni avstånd från den kampanjen? frågade Peter Eriksson återigen Tomas Tobé.

Vi moderater kommer alltid se till att det byggs mer i Sverige
Tomas Tobé, Moderaternas partisekretare

– Det är helt oacceptabelt. Och i andra kommuner sitter moderaterna med armar i kors. Vi behöver åtminstone ett minimum av solidaritet, fortsatte Peter Eriksson.

Tomas Tobé svarade aldrig på vad han tycker om Haningemoderaternas kampanj, utan hade hållningen att MP:s nuvarande migrationspolitik var ohållbar. Tomas Tobé hävdade också att regeringen saknar lagförslag på att få igång bostadsbyggandet.


Läs mer: Haningemoderaterna uppmanar till protester mot modulbostäderna


Tomas Tobé undrade om bostadsministern inte förstod att det skapas stora slitningar när kommuner köper in bostadsrätter till nyanlända med uppehållstillstånd eller låter de gå före i bostadsköerna.

Men Peter Eriksson slog tillbaka:

– Vi bygger mer än ni någonsin gjorde. 64 000 bostäder i år, 67 000 bostäder nästa år, sade han.

Tomas Tobé fick sista ordet innan debatten var slut:

– Vi moderater kommer alltid se till att det byggs mer i Sverige, men vi ska ha en hållbar bostadspolitik och hållbar migrationspolitik, sade Tomas Tobé.

*Haninge byggde runt 1 000 nya bostäder år 2015. Men åren innan 2015 har Haninge inte varit på lika hög nivå. Haninge har anvisats att ta emot och ordna boende åt 359 nyanlända med uppehållstillstånd 2017.