Förra året flyttade 12 personer per dag från Stockholm. Foto: Mostphotos

Bostadsmarknadens nya trend – tolv per dag flyttar från Stockholm

Alla flyttar till storstan, eller? Ny trend visar att allt fler flyttar från Stockholm och väljer grannkommunerna i stället.

  • Publicerad 11:48, 11 nov 2019

Tidigare har det vanliga varit att flytta till Stockholm. Men sedan 2015 är det nu fler som flyttar från staden än till, visar statistik som Mäklarhuset tagit fram. Trenden är densamma i både Göteborg och Malmö.

– Det är framför allt Stockholms kommun som bromsar in. Nu kan både priserna och inflyttningen öka kraftigt i kranskommunerna, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset.

Minus tolv personer varje dag

Förra året flyttade exakt 58 765 personer från Stockholm till en annan svensk kommun. I jämförelse med hur många som flyttade till staden under samma period tömdes den på drygt tolv personer per dag.

– Det finns en myt om att Stockholm växer med två busslaster med människor varje dag. Sanningen är att Stockholms kommun snarare töms med nära två busslaster – 84 personer – varje vecka, säger Erik Wiklander.

Lyft i grannkommunerna

Enligt Mäklarhuset beror utflyttningen på fortsatt höga bostadspriser i Stockholm och att andra områden i närheten blir allt mer attraktiva. Sedan 2015 har flera grannkommuner till Stockholm fått ett lyft.

Både Järfälla, Nacka och Norrtälje har alla haft en positiv inflyttning och bostadspriserna har ökat i snabbare takt än i Stockholms kommun. Utvecklingen visar ett nytt mönster på svenska bostadsmarknaden – inte minst sett till prisutvecklingen, menar Mäklarhuset.

– Kranskommunerna utvecklas sett till infrastruktur och utbud av bostäder, affärer och skolor. Man behöver inte längre bo i Stockholm för att jobba eller verka där. Detta är också en del i den regionförstoring, där storstadsområdet sprider sig till att omfatta kranskommuner, säger Erik Wikander.

Nacka går om år 2035

Om trenden fortsätter kommer snittbostaden i exempelvis Stockholms kommun och Nacka kommun snart vara på samma prisnivå.

Inom 16 år, till år 2035, skulle kvadratmeterpriset i Nacka då ligga på drygt 83 000 kronor per kvadratmeter.