KRAFTIG MINSKNING. Bostadsinbrotten minskar i Salem, och mycket tack vare grannsamverkan menar både polisen och kommunen. Foto: Sacharias Källdén

Bostadsinbrotten minskar kraftigt i Salem

Efter fjolårets kraftiga ökning av bostadsinbrott har den nu minskat – kraftigt. Mycket tack vare grannsamverkan, menar både polisen och kommunen.

  • Publicerad 05:20, 20 okt 2021

Det var främst inbrotten i Salems villor och radhus som gjorde att inbrotten och inbrottsförsöken ökade med 40 procent under 2020 – trots hemmajobb och pandemi. Det gjorde Salems småhus till de mest drabbade i hela landet, enligt statistik från organisationen Villaägarna.

Inbrottsvåg i Salem 2020 – trots pandemi och hemmajobb

Men från januari till augusti i år har bostadsinbrotten minskat med 58 procent jämfört med samma period i fjol.

– Utvecklingen är positiv, men det är omöjligt att säga vad det beror på. Förra året steg siffrorna, trots corona och hemarbete. Men sånt går i vågor, säger kommunpolisen Sandra Pettersson och fortsätter:

– I Salem har vi många grannsamverkansområden, och det gör ju att boende är observanta på sånt som inte hör hemma i området, hjälper varandra och hjälper oss på polisen när vi inte kan vara på plats.

Under utveckling

Men det finns också rum för utveckling, även inom grannsamverkan, menar Pettersson.

Hon berättar att en kollega till henne under en grannsamverkansutbildning lyfte det så kallade "nos-projektet", vilket innebär att man med hund tar en promenad i områden där det har varit lite stökigt eller där det är otryggt.

– Det är en förlängd arm av grannsamverkan, och det handlar om att vara påhittig. Vi skulle behöva fler poliser om vi ska vara överallt, och då är vi beroende av hjälp från medborgarna, säger Sandra Pettersson.

Även kommunen spelar en stor roll i att bibehålla grannsamverkan.

– Vi vet dock att det snabbt kan vända och det är därför viktigt att våra grannsamverksamsområden fortsätter att vara aktiva och att vi kontinuerligt utvecklar och får in flera grannsamverkansområden, säger Victoria Skynäs, säkerhetssamordnare i Salems kommun, i ett uttalande.