Minskning. Bostadsinbrotten i Danderyd och Täby har varit färre denna sommaren än på länge menar polisen. Foto: Picasa

Bostadsinbrotten minskar i Täby och Danderyd

Polisen ser en ny trend när det gäller bostadsinbrott i kommunerna. Under sommaren var det mycket färre inbrott än tidigare år. Men nu kommer mörkret vilket kan öka statistiken.

  • Publicerad 12:02, 4 sep 2019

Täby och Danderyd är några av de kommuner där bostadsinbrotten varit många de senaste åren. Men nu ser lokalpolisen att siffrorna gått ner i sommar, alltså juni, juli och augusti, i båda kommunerna.

– Det ser väldigt positivt ut, statistiken visar på färre inbrott i år än tidigare, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i lokalpolisområde Täby.

Stor minskning

I Täby har det skett en minskning från 51 inbrott 2018 till 35 den här sommaren. I Danderyd skedde 51 inbrott samma period under 2018. I år låg siffran på 27.

– Vi har inte haft så här låga siffror på länge. Det är halverat från tidigare. Minskningen beror på att inbrottsligor inte valt de här områdena på samma sätt, säger Mattias Tillberg.

De flesta av de inbrott som skett, har skett dagtid och på platser där insynen är dålig.

– Det har mestadels rört sig om uppbrutna fönster, altandörrar och balkongdörrar. Det är väldigt ovanligt att man går in när folk är hemma, men det händer, säger Mattias Tillberg.

Kan öka under hösten

Trots att polisen ser positivt på den nya trenden så vet de att inbrotten kan öka i och med att det börjar skymma tidigare nu när hösten kommer.

– Det blir lättare att gömma sig. Generellt brukar det ske en liten ökning på hösten, säger Mattias Tillberg.

Enligt polisen brukar gärningsmännen ofta reka i området innan och det rör det sig främst om utländska stöldligor, men även gärningspersoner från lokalområdet.

– Största delen som vi vet om har varit inresta och det har varit väldigt organiserat. Gränspoliserna jobbar aktivt med att upptäcka och uppmärksamma det här, och försöker hela tiden förhindra sådant.

Ett tips från polisen är att tänka som en inbrottstjuv: Var skulle du bryta dig in i ditt eget hus? Där ska man höja säkerheten, genom en sensorstyrd lampa, brytskydd, fönsterlås eller larm i huset. Man ska även vara uppmärksam på förändringar på tomten – det kan vara tjuvar som placerar ut föremål för att se om du är hemma och plockar bort det.

– Lägger man märke till en förändring på tomten ska man vara extra uppmärksam. Det kan vara en sten, spade eller lite vad som helst, säger han.

Så många bostadsinbrott har skett under sommaren:

Täby:

2019: 35 stycken

2018: 51 stycken

2017: 50 stycken

Danderyd:

2019: 27 stycken

2018: 51 stycken

2017: 57 stycken

Med sommaren menas juni, juli och augusti

Visa merVisa mindre