Under maj, juni och juli brukar det vanligtvis vara mycket inbrott i Södra Roslagen. Men den här sommaren ser det annorlunda ut.

– Ja vi kan se att det har gått ner i år, men det är svårt att göra en analys mitt i sommaren, vi får se över orsak senare, säger Emilie Halvarsson tillförordnad kommunpolis i Vaxholm.

En minskning

2019 anmäldes 57 inbrott i Södra Roslagen från den 1 maj till den 8 juli, och ungefär lika anmälningar gjordes 2020. Förra året, 2021, såg polisen en ökning, så 84 inbrott anmäldes. Majoriteten av dessa var fullbordade stölder i villa och radhus.

I år har endast 29 inbrott inträffat under samma tidsperiod.

Men än är sommaren inte över.

– Det är självklart positivt med en nedgång, vi får hoppas att det håller i sig. Det kan vara så att många är bortresta under en längre tid och inte anmäler inbrotten förrän de kommer hem från semestern, säger hon.

Sker på dagtid

Enligt Emilie Halvarsson begår yrkeskriminella ligor de flesta inbrotten, främst under dagtid. Hon uppmanar därför allmänheten att vara uppmärksam.

– Det kan vara en kort stund, när man är i väg och badar. Därför ska man alltid se till att det ser ut som om det är någon hemma. Det är viktigt att tänka till, sätta på larm och medvetandegöra grannarna, säger hon.

Flest inbrott i Täby

Flest inbrott i år har skett i Täby kommun (10), tätt följt av Vallentuna och Danderyd (8).

I Danderyd kan man dock se den största minskningen från förra året då drygt 30 inbrott inträffade, jämfört med samma period i år.

Hon säger också att många grannar i Södra Roslagen har bra kontakt med varandra, vilket kan hålla nere inbrotten.

– Generellt kan man säga att medborgarna i våra kommuner är aktiva i grannsamverkan och hör av sig och lämnar tips till oss om de ser något som sticker ut, säger hon.