FÖRSTA. Prästgårdsmarken är Väsbyhems pilotprojekt för luktfria soprum. Kvartersvärden Dick Bjälkestrand är nöjd med utfallet hittills. Foto: Anders Ekström

Bostadsbolag testar luktfria soprum

Tänk dig ett fräscht soprum helt utan lukt och obehag. Just nu pågår ett test med att ha luktfria soprum i Prästgårdsmarken och blir utfallet bra kommer det att spridas av Väsbyhem.

  • Publicerad 06:50, 20 dec 2018

De flesta soprum inbjuder inte till en lång vistelse. En blandning av sopor och återvunna matförpackningar kan skapa en obehaglig lukt i återvinningsrum.

Men för Väsbyhems hyresgäster kan de snart bli trevligare att gå och slänga soporna.

I drygt tre veckor har Väsbyhem gjort ett test i Prästgårdsmarken med luktfria soprum. Tio gånger om dagen sprutar en liten ”dusch” ut goda bakterier över sopkärlen, så kallad biologisk luftkontroll. De gynnsamma bakterierna bryter ner fett och matrester utan att producera lukt.

De små kärlen har en dusch, de större två.

– Den känner av när det är dålig lukt i lokalen och duscharna sprutar aldrig när det är någon i lokalen, säger Dick Bjälkestrand som är kvartersvärd, i Runby och Prästgårdsmarken, för Väsbyhem.

Varför gör ni det?

– För att skapa trivsel och förbättra miljön där. Förhoppningsvis gör denna satsning att man källsorterar bättre och inte bara stressar därifrån. Vi vill att folk får en mer positiv känsla av soprum.

Även i Messingen

Soprummet har även fått en fin fondvägg, med blommor, för att skapa bättre stämningen.

Testet med de luktfria soprummen kommer även att användas i Messingen. Därefter utvärderas satsningen och om utfallet blir bra kommer fler lokala soprum, i Väsbyhems bestånd, att få egna biologiska sopduschar.

– Redan nu kan man märka att det luktar renare och jämför man med andra soprum så luktar det klart bättre här, säger Dick Bjälkestrand.

– Hittills har det bara varit positiva reaktioner. Jag tror detta kan bli bra och förhoppningsvis kan vi göra detta på flera ställen.

"Kul att vi blev utvalda"

Erik, som bott tolv år i Prästgårdsmarken, är nöjd med att hans soprum är det första i sitt slag i Väsby.

– Det var fräscht innan med, men det är bättre nu såklart. Det känns kul att vi blev utvalda att testa och vårt soprum är nog det bästa, och fräschaste, jag sett hittills i mitt liv, säger han.

DUSCH. Tio gånger i timmen duschar soporna med gynnsamma bakterier som bryter ner det som luktar i kärlen. Foto: Anders Ekström