Stockholms stad visar nu intresse för ännu en grön kil i Hägersten. Den här gången är det skogsområdet längs Slättgårdsvägen i Mälarhöjden staden tittar på.

Planen är att bygga 50–75 bostadsrätter i det branta grönområdet, med mestadels lövträd men också en del barrträd. Det markerade området startar vid Mälarhöjdens kyrka och slutar några hundra meter efter Mälarhöjdens skola, som ligger mitt emot skogsområdet.

– Exakt var bostäderna kan ligga är för tidigt att säga. Det blir en fråga att arbeta med under planprocessen, säger Amanda Viklund, projektledare vid exploateringskontoret.

Staden bjuder just nu in byggherrar till en tävling där den som lämnar högst anbud får en markanvisning.

Planerna är alltså i ett tidigt skede. Om de blir verklighet kommer de att göra Mälarhöjden tryggare, enligt exploateringskontoret.

På vilket sätt? Mälarhöjden är ju inte känt som ett otryggt område?

– Det vi menar är att fler bostäder genererar fler människor som rör sig i området och det ökar tryggheten. Det ger också underlag för mer service och ett mer levande centrum, säger Amanda Viklund.

Höga naturvärden

Enligt den övergripande naturvärdesinventering som gjorts har skogsområdet ett "högt eller påtagligt naturvärde" med många särskilt skyddsvärda träd och ett högt värde för spridning av arter. Dessutom har man hittat "ett antal fridlysta och rödlistade arter".

Därför krävs fördjupade studier av var i området man kan bygga och av hur många bostäder det kan bli.

– Hur grönskan påverkas i det här projektet ska vi utreda under planprocessen. Där ska vi också titta på hur vi kan kompensera för den grönska som försvinner, säger Amanda Viklund, som konstaterar att staden har högt ställda mål för bostadsbyggande, som ska uppfyllas.

Det politiskt satta målet är att 140 000 bostäder ska byggas under perioden 2010–2030. För man ska nå dit måste cirka 8 200 nya bostäder börja byggas per år fram till år 2030.

Läs även:

https://www.mitti.se/nyheter/har-har-byggena-som-fortatar-hagersten-alvsjo/repvbv!F45c6kufMGPsjEmWrmqXg/