Bostadsmarknad. Drygt sex miljarder kronor har människor köpt bostäder för i Järfälla. Foto: Mostphotos

Bostäder för totalt sex miljarder har sålts i Järfälla

Det säljs bostäder som aldrig förr i Sverige. I alla fall när du tittar på hur mycket pengar som är i omlopp: 67 miljarder kronor på bostadsköp bara i september. I Järfälla var siffran över en halv miljard.

  • Publicerad 08:13, 14 nov 2021

Man får fortfarande mycket för pengarna i Järfälla

Att bostadsmarknaden något oväntat kokade upp under pandemin kan knappt ha undgått någon. Enligt färska siffror når också försäljningsvolymerna rekord, det vill säga hur mycket pengar som bytt ägare i samband med bostadsköp.

Under september månad såldes bostäder för hela 67 miljarder kronor i Sverige. I Stockholm har försäljningsvolymerna ökat med 30 procent jämfört med föregående år. Mest i länet såldes det för i Huddinge kommun – här ökade försäljningen med 43,88 procent jämfört med förra året.

Svårsålda ettor

I Järfälla är motsvarande ökning 24 procent. Under september har människor lagt 640 miljoner kronor på bostäder här och totalt sex miljarder kronor det senaste året.

– Det har varit ett högt tryck i Järfälla, men vi har nästan haft två marknader i en. Mindre lägenheter som ettor har varit svåra att sälja, medan det funnits ett högt tryck på alla större bostäder som villor och radhus, säger Said Azzam, på Skandiamäklarna i Järfälla.

Hemmajobbare vill bo större

Det tror han har mycket att göra med de förändrade behov under pandemin. Många vill bo större för att kunna jobba hemifrån och en uteplats har blivit allt viktigare.

– Jag har jobbat som mäklare sedan 2012 här i Järfälla och jag har nog inte upplevt att så många som nu flyttar hit från andra kommuner. Många kommer från Solna och Sundbyberg, inifrån stan och även söder om stan.

Vad är det som lockar med Järfälla?

– Jag tror att det fortfarande är så att man får mycket för pengarna. Trots att det är rätt höga priser här också så kostar det mer på andra platser med motsvarande avstånd in till stan.

Fler får upp ögonen för Järfälla

Han säger också att många får upp ögonen för Järfälla i och med att många åker hit och storhandlar på helgerna.

– Det är också många som förstått att det händer mycket i Järfälla, med tunnelbanan som kommer hit. Man har hört mycket om Barkarbystaden och Järfällas framtida läge i Stockholm. Många företag flyttar ut hit och då är det naturligt att fler även söker efter bostäder här, säger Said Azzam.

Men för vissa spekulanter kan kommunens skattesats vara något som avskräcker. En del spekulanter som Said Azzam möter påpekar att skatten är lägre i Solna exempelvis – 29,20 procent jämfört med Järfällas 31,23 procent.

– Jag har lite svårt att förstå att det ska vara avgörande. Det är först när man tjänar riktigt mycket som det spelar någon större roll.

Så mycket kostar en villa i Järfälla

Det senaste året har 1 645 lägenheter sålts med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 37 468 kronor. Prisutvecklingen har legat på 5,8 procent.

Under samma tid har 354 villor sålts till ett genomsnittlgt kvadratmeterpris på 47 133 kronor. Medelpriset för en villa i Järfälla ligger nu på 6,2 miljoner kronor.

Prisutvecklingen på villor det senaste året har legat på 17,1 procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Mäklare. Said Azzam har upplevt ett högt tryck på villor det senaste året – lägenheter har varit svårare att få sålt. Foto: Skandiamäklarna