Nybyggt. På Personnevägen i Västertorp står nybyggda modulhus men bara 6 av 54 lägenheter är uthyrda. Till höger syns en gammal bild på modulhusen i Grimsta, där det finns lediga bostäder i väntan på kvotflyktingar. Foto: Elina Lundberg/Arkivfoto: Stella Papapanagiotou

Bostäder för nyanlända står tomma

Efter flyktingkrisen har staden arbetat med kniven mot strupen för att ordna bostäder till nyanlända. Fem år senare står hundratalet lägenheter tomma. Sen i våras har inga nya flyktingar kommit till Stockholm.

  • Publicerad 11:20, 4 sep 2020

Sen 2015 när Centralstationen fylldes av människor på flykt och rekordmånga sökte asyl i Sverige har staden kämpat för att få fram bostäder till nyanlända. De fyra åren som följde behövdes nära 8500 genomgångsbostäder till de som anvisats till Stockholm.

Trots att det i år är betydligt färre nyanlända som väntas, bara 850 personer jämfört med 2810 nyanlända år 2016, har det fortsatt saknats bostäder.

Lägenheter står tomma

Nu i sommar blev ett nytt modulhus för nyanlända klart i Mellanbergsparken, mellan Västertorp och Åsen, och i Fruängen blev tomma servicelägenheter inflyttningsklara. Men av de 115 lägenheterna är bara 8 uthyrda. 108 bostäder står alltså tomma. Likadant är det i Grimsta där 25 av 33 lägenheter för nyanlända är obebodda.

Skälet är att Stockholm i år nästan bara ska ta emot kvotflyktingar, personer som flygs direkt från flyktingläger till Sverige och dem har pandemin helt satt stopp för.

Av de 600 kvotflyktingarna som ska komma till Stockholm i år har bara 161 personer kunnat ta sig hit. I mars hann det komma fyra personer. Sen dess har inte en enda kvotflykting anlänt.

– De påverkas givetvis av att flygplanen inte får flyga. Sen i våras har det i princip stått stilla men vi räknar med att takten kommer att fördubblas under hösten eftersom Migrationsverket sagt att de kommer anvisa så många som är beslutat innan årsskiftet, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

Lägenheterna kommer inte stå tomma tillräckligt länge för att det ska vara möjligt att hyra ut dem till andra grupper än nyanlända, enligt Anna Mölgård.

– Nej, det är väldigt tillfälligt som det är tomt. De här kvotflyktingarna ska enligt Migrationsverket komma så fort det går och då kan det bli brist på bostäder igen, säger hon.

Nya grupper kan få bo i modulhus

Efter preliminära beräkningar från Migrationsverket räknar staden med att ta emot runt 800 nyanlända även nästa år. Samtidigt måste allt fler nyanlända flytta från genomgångsboenden när deras hyreskontrakt löper ut. Maxtiden för kontrakten är fem år.

Svår jakt på bostad för nyanlända

Trots det kan det behövas modulhus på nya platser, uppger Anna Mölgård, som också öppnar för att modulbostäderna kan hyras ut även till andra stockholmare på sikt.

– Modulhusen har tidsbegränsade bygglov och en del hus står på platser där det snart ska byggas andra hus. Då behöver vi leta nya platser till de modulerna som måste flyttas. Skulle vi få lediga bostäder på lång sikt så kan man även låta andra personer som saknar bostad bo där. Modulerna är en resurs för hela staden, säger Anna Mölgård.

Så många nyanlända har Stockhom tagit emot

Antal nyanlända som har anvisats till Stockholms stad sen den nya bosättningslagen infördes:

År 2016: 2810

År 2017: 2858

År 2018: 1882

År 2019: 1188

År 2020: 856

Visa merVisa mindre

Här finns det tomma bostäder

Kommunala bostadsbolaget SHIS har just nu flera tomma genomgångsbostäder för nyanlända:

Personnevägen, Västertorp. 54 lägenheter. 6 uthyrda.

Fruängsgården, Fruängen. 61 lägenheter. 1 uthyrd.

Grimsta. 33 lägenheter. 8 uthyrda.

Visa merVisa mindre