Med ett stort rött hjärta vill Bo Larssen ändå ge kärlek till alla som inte får se hans vanliga ljusinstallation. Foto: Sara Ringström

Bosses tusen juleljus har slocknat

Lysande renar, tomtar och tusentals lampor. Bo Larssens maximalt julpyntade hus har varit en av julens höjdpunkter för många Huddingebor. Men till mångas stora besvikelse blir det mörkt på Blästervägen i år.

  • Publicerad 12:05, 5 dec 2017

Folk har blivit gråtfärdiga när jag har berättat att det inte blir några lampor, så jag får nästan dåligt samvete själv.

Sagan om den inställda julen i Huddinge

Hallå där Bosse! Varför har du inte julpyntat huset som vanligt?

– Förra året kulminerade det med ett tv-team som var här och filmade. Och vi fick in väldigt många fler lampor. Men efter det fick jag in klagomål. Jag har tyckt att det här har varit så roligt. Jag har planerar hela året. Det är roligt att höra alla kommentarer och frågor från förväntansfulla barn. Men när jag hörde att jag inte fick sätta lampor i bigarråträdet så dog det. Jag hade börjat sätta upp pyntet, men glädjen kom inte tillbaka efter det.

Nu har Bosse fixat julen i Fullersta

Vill förklara med saga

De som åker för att titta på huset möts nu istället av ett ensamt rött hjärta ut mot gatan och en berättelse om en ekorre som samlar ljus i sitt bigarråträd. Med den vill Bosse försöka förklara varför hans hus i år inte bär några lysande lampor.

Sagan speglar verkligheten. Ekorren samlar ljus i burkar som han hänger upp i bigarråträdet. När mörkret lägger sig tänder han upp dem och sprider ljust och glädje till alla djur i skogen. Förutom mullvaden. Mullvaden är nämligen ljuskänslig.

I sagan tror musbarnen att "själva solen bor i bigarråträdet". Därför sticker de in sina önskningar under barken och ekorren gör sitt bästa för att hörsamma dem. I verkligheten har Bosse haft en tomte i fönstret, vilket har fått grannskapets barn att lägga sina önskelistor i Bosses brevlåda. Hans fru har sedan delat ut små presenter i ett försök att hålla fantasin levande.

Hur har folk reagerat?

– Jag har fått sms och mejl från familjer som har kommit hit som tradition varje första advent. Folk har blivit gråtfärdiga när jag har berättat att det inte blir några lampor, så jag får nästan dåligt samvete själv.

Vad har du försökt förmedla till de som går förbi och tittar?

– Med ljusen blir vintern lite mindre mörk, lite kortare och folk kommer närmare varandra. De pratar nere på gatan och det blir en helt annan känsla. Tidigare gick de bara förbi med uppdragna kragar.

Kommer ljusen tillbaka nästa år?

– Det blir troligen lampor nästa år. Men jag kan inte lova något.