Till vänster bronsstatyn då den fortfarande stod vid Bergholmsskolan i Bagarmossen. Titti Arnblom tror sig ha hittat det bortsprungna lodjuret. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Titti Arnblom

Bortsprunget lodjur kan ha hittats på mässa

För två år sedan skrev vi om att Bagisstatyn Lodjur var spårlöst försvunnen. Nu uppges ett foto på Facebook visa att den står på Stockholmsmässan i Älvsjö. SöderortDirekt har tittat närmare på uppgifterna.

  • Publicerad 16:28, 5 maj 2020

Arvid Knöppels kattiga bronsstaty från 1962 stod tidigare utanför den rivningsaktuella Bergholmsskolan. Dess försvinnande har varit ett mysterium för såväl Bagisborna som Stockholms stad; när SöderortDirekt tidigare nystat i frågan har ingen kunnat svara på vart kissen tagit vägen.

Nu kan gåtan eventuellt ha fått en lösning. I ett inlägg i en lokal Facebook-grupp skriver Sandviksbon Titti Arnblom att hon sett statyn på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Jag blev så förvånad över att den stod där, för ingen har vetat var den varit. Jag har ingen aning om hur den hamnat där, säger Titti Arnblom till SöderortDirekt.

Uppväxt i Bagis

Hon säger sig ha blivit "jättejätteglad" över fyndet då hon är uppväxt i Bagarmossen. Hon gick på Bergholmsskolan från ettan till nian och kunde se lodjursstatyn från sitt fönster på Rusthållarvägen, berättar hon.

– Jag ska jobba för att få tillbaka den till Bagarmossen. Där ska den stå, den har stått där sedan 1962 då jag föddes, säger Titti Arnblom.

Beskedet om att den fyrbenta statyn kan ha återfunnits bemöts med ett "OMG" av Thomas Pella Bergsell, pressansvarig hos skolfastighetens ägare Sisab. I ett mejl till SöderortDirekt konstaterar han att statyn på bilden "ser väldigt lik ut" den som stod vid skolan i Bagis.

"Försvinnandet är polisanmält och vi har inte fått någon ny information i ärendet förrän i dag, då en privatperson sett bilden i en tråd på nätet", skriver han.

Känner inte igen lokalen

Men på Stockholmsmässan säger man att lokalen på bilden inte föreställer mässan, och har inte heller några uppgifter om att statyn står eller har stått hos dem.

Vi ringer upp Titti Arnblom på nytt. Nu säger hon att hon nog rört ihop platserna och att bilden kan vara tagen på Kistamässan, som hon besökte för ett evenemang den 3 februari 2018.

– Jag åker på alla de här mässorna och det kan bli en fyra om året, förklarar hon.

SöderortDirekt söker Kistamässan som ännu inte återkommit. Fortsättning följer.