Möblemang. Insektshotellen i Kvarnparken är gjorda av ett gammalt skåp samt en garderob. Nu har även en säng flyttats dit. Foto: Danderyds kommun

Bortkastad säng blev en blomsterbädd

I Kvarnparken har en ny blomsterbädd anlagts för att insekterna ska ha någonstans att pollinera. Vad den är gjord av? En gammal säng.

  • Publicerad 17:31, 3 aug 2020

De senaste åren har Danderyd haft problem med att renoveringssopor dumpas i parkmiljöerna, något som också har eskalerat på senare tid.

Karin Almén är stadsträdgårdsmästare i kommunen och säger att parkarbetarna borde få lägga sin tid på att sköta grönstrukturen istället för att städa.

– Det tar mer av vår budget och framförallt vår tid, som vi hellre vill lägga på plantering och skötsel av träd och perenner.

Men nu har man lyckats kombinera skräpet med både återbruk och biologisk mångfald. I ett års tid har kommunens första insektshotell gjort av ett återbrukat skåp stått vid Kvarnparken, och kommunen har länge funderat på att anlägga en pollineringsrabatt i anslutning till hotellet. Även ytterligare ett insektshotell har flyttat dit, och båda är stationära då många av de små gästerna väljer att övervintra där.

Ett sovrum utomhus

När man för ett tag sen hittade en säng som hade dumpats vid Kvarnbadets parkering, bestämde sig parkarbetarna för att ta till vara på sängen. I juli omvandlades den till en blomsterbädd, där både fjärilar, bin och humlor kan gotta sig.

Den som har vägarna förbi Kvarnparken kommer alltså märka att det nu finns ett komplett uterum med både byrå, garderob och säng.

– Det är många olika arter, bland annat solitärbin, som bosatt sig i insektshotellet, och sänginstallationen i mitten med växter kommer vara kvar ett tag och fyllas på med olika blomsterkombinationer, säger Karin Almén.

Stationär. Blomsterbädden i Kvarnparken blev färdig i juli och ska ha varierande växter beroende på säsong. Foto: Danderyds kommun

Så kan du minska skräpdumpning

Mängderna dumpat avfall har ökat markant. Här är kommunens tips på vad man kan göra för att stoppa skräpdumpningen:

Be om kvittens från hantverkaren efter att skräpet slängts vid en återvinningscentral.

Beställ grovavfallshämtning från kommunen.

Se efter på ftiab.se när återvinningsstationen senast tömdes för att vara säker på att den inte är full när du kommer dit. Det går även att felanmäla om stationen behöver städas.

Visa merVisa mindre