Bortglömt rum ska tas i bruk

Bårhuset och rummet för avsked på Ekbacken har stått övergivet i tio år. Nu har rummet för avsked inretts om och ska användas. Men bårhuset finns det ännu inga planer för.

  • Publicerad 01:15, 9 okt 2015

”Nu ska det
utredas vad man kan göra med kylarna och vad lokalen kan användas till istället.”

Vi i Sundbyberg har tidigare skrivit om bårhuset och anhörigrummet som finns i källaren på Ekbackens äldrecentrum. Ett bårhus med 28 bårar anlades för tio år sedan och har sedan dess stått helt oanvänt.

Detsamma har gällt för rummet för avsked som ligger intill bårhuset.

Nu har åtminstone ett av rummen tagits i bruk.

Josefin Malmqvist (M), ledamot i äldrenämnden lämnade under våren in en motion där hon ifrågasatte faktumet att de två lokalerna stod tomma utan att nyttjas. Hon tyckte antingen att bårhuset skulle tas i bruk, eller om behovet inte fanns, skulle utrustningen säljas och lokalerna användas till något annat.

Men sedan dess har det hänt något i åtminstone den ena av lokalerna.

Humana, som är en av tre aktörer på Ekbacken, ansökte om stimulanspengar från kommunen för att få göra om rummet för avsked till ett stimulirum för dementa. Och sedan dess har det gått snabbt. I veckan kommer rummet att invigas.

– Från kommunens sida har man visat intresse. Det är kul att det har kunnat gå så snabbt. Lokalen har ju funnits här hela tiden, så det är bra att den kan komma till glädje för de äldre, tycker Linnéa Sanfridson, biträdande verksamhetschef på Humana Ekbacken.

Sedan Vi i Sundbyberg senaste besökte rummet har mycket hänt. När rummet ställdes i ordning för tio år sedan möblerades det och anpassades för att skapa en lugn plats för de som förlorat en anhörig. Men under årens lopp har möblerna försvunnit och rummet har stått dammigt och skräpigt under flera år.

Nu har väggarna tapetserats med fotomotiv av skog och en liten fontän, en barbänk och fotbad har ställts i ordning. Tanken är inspirerad från LSS-verksamheter för personer med funktionsnedsättning där stimulirum är vanligt förekommande inslag.

– Alla tre verksamheter ska kunna använda det här rummet. De dementa ska kunna komma hit och bara njuta av lite lugn och ro några få personer åt gången, berättar Mitra Bejanpour, verksamhetschef.

Josefin Malmqvist som har drivit frågan politiskt är glad över utvecklingen.

– Det är kul att det äntligen har hänt något och blivit lite fart.

Men frågan om bårhuset framtid kvarstår. Bredvid det nya stimulirummet står den lokalen tom.

– Från äldrenämndens sida har vi nu skickat frågan på återremiss. Så nu ska det utredas vad man kan göra med kylarna och vad lokalen kan användas till istället, säger Josefin Malmqvist.

Samtidigt råder det brist på lokaler, och från Humanas håll har de vissa idéer, om en möjlighet skulle öppna sig.

– Nu är vi ju flera aktörer här i huset som kan ha användning för lokalen. Den har inga fönster, men visst, vi har lite idéer ifall en möjlighet skulle öppna sig, säger Linnéa Sanfridson.

MER Lokalerna på Ekbacken

Ett bårhus och ett rum för avsked färdigställdes 2004–2005 i källaren på Ekbackens äldrecentrum.

Någon entreprenör visade aldrig intresse att bedriva verksamhet i lokalerna anläggningen togs aldrig i bruk. De två första åren stod kylarna påslagna. Lokalerna har stått tomma de senaste tio åren.

Humana, en av aktörerna på Ekbacken, har fått stimulanspengar för att inreda om rummet för avsked till ett stimulirum som nu kommer att invigas.

Bårhusets framtid är fortfarande oklar.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu prisas Lis och Johan för sitt staket i Duvbo

Nyheter Får stadens kulturstipendium för coronaprojektet Konstnärsparet Lis Rohlin och Johan Westin lät sitt staket i Duvbo bli en plats att vädra känslor och tankar under pandemin – nu prisas de av Sundbybergs stad som ger duon årets kulturstipendium för...måndag 13/9 1:15

Snart börjar det bullra rejält i centrum

Nyheter Trafikverket borrar ner tolv meter höga stolpar i Sundbyberg Snart börjar Trafikverket ett stort borrningsarbete som kommer att höras och synas mycket på Järnvägsgatan. Men vad har man gjort hittills – och hur långt är det kvar? Mitt i stämde träff med...söndag 12/9 1:15

Gatuarbetet är ett år försenat – "känner mig lurad"

Nyheter Staden avslutar samarbetet med Serneke i Hallonbergen Sundbybergs stad avslutar Sernekes arbeten med gatorna i Hallonbergen i förtid. Sundbybergs KSO Peter Schilling (S) talar om inkompetens och skambud, medan företaget menar att staden brustit i sitt...söndag 12/9 1:15