Bortgift vid 19 – nu blir hans liv film

Brommabon Arkan Asaad giftes bort som 19-åring. Hans upplevelser har mynnat ut i en hyllad bok och fullsatta föreläsningar. Nu ska storyn bli långfilm.

  • Publicerad 14:37, 6 feb 2012

I förra veckan slog en av Arkan Asaads drömmar ige­nom: hans debutbok ”Stjärnlösa nätter” ska bli en svensk långfilm.

– Det är jättestort – ett kontrakt för flera miljoner. De har så pass mycket förtroende för mig, trots att manuset inte är klart. Just nu sitter jag skriver för högtryck, säger Arkan, som fått ett stipendium för att kunna sitta i ett hus på Gotland och skriva i lugn och ro.

”Stjärnlösa nätter” handlar om en ung man som mot sin vilja blir bortgift med sin kusin, men som hoppar av hela äktenskapståget och blir bortstött av sin familj. En historia som liknar Arkan Asaads egen, han blev bortgift med sin kusin när han var 19 år.

Efter att boken kom ut i början av förra året har Arkan Asaad haft fullt upp med att föreläsa om hederskultur och skriva på bok nummer två.

– Under 2011 träffade jag över 70 000 ungdomar under föreläsningarna.

När Lokaltidningen Mitt i träffade honom för ett år sedan sa Arkan att han ville bli en talesman för frågan om unga som blir bortgifta. Det har han blivit med råge.

– Jag räcker inte riktigt till. Just nu håller jag tillsam- ­mans med bland annat rikspolisstyrelsen på att framställa en DVD som handlar om problematiken kring hederskultur. Den ska distribu­eras till alla skolor i landet.

Dessutom fick Arkan ta emot Teskedsordens bokpris 2011 för sin debutbok.

– Jag vet att första boken fick ett enormt genomslag och det känns jättebra att jag kan använda det och nå förändring genom olika medel, både politiskt, ute i skolorna och rent konstnärligt genom mina böcker och nu en film.

Andra boken utspelar sig 30 år innan den första och bygger på samtal han haft med sin pappa.

– I stället för att smutskasta föräldrar som utsätter sina barn för förtryck måste man se till deras historia. Jag trodde aldrig att min pappa skulle öppna upp sig så, men han satt och grät nästan hela tiden när jag gjorde mina intervjuer med honom. Förutom att det har hjälpt mig och min far, så vet jag att boken kommer att hjälpa andra. I dag är min far den svensk-kurd han vill vara och inte en grubblande man som känner sig som en främling i sitt nya land.