Börje har sålt plattor på Sveavägen i 44 år

Skivdöden har skövlat offer i hela stan och nu finns knappt 40 skivbörsar kvar. Men Börje Gellborn på Gellborn Records i Vasastan har stått pall.

  • Publicerad 09:28, 9 okt 2018

Börje Gellborn, 70, håller upp ett fotografi mot kameran. På bilden står han iförd full 70-talsmundering framför den nyöppnade butiken ”Skivstället”.

Än i dag ligger butiken i samma lokaler på Sveavägen 109, men sedan 1979 under namnet Gellborn Records.

Skivstället öppnade 1974. Här står Börje Gellborn utanför butiken på Sveavägen, med dottern Carola. Foto: Privat

Tidskapsel

Butiken har 44 år på nacken och är Stockholms äldsta. Den lilla butikslokalen på omkring 25 kvadratmeter ligger mitt emot Vanadislunden och är som en tidskapsel för skivnördar.

LP-backarna står tätt, tätt och innehåller allt från Eurythmics till dyrbara förstautgåvor. Det som inte fått plats längs väggarna har förpassats till en hemmasnickrad takanordning eller till rummet innanför.

Oredan kan avskräcka även den mest rutinerade skivbläddraren, men det finns ingen tvekan om att Börje Gellborn har stenkoll på utbudet.

– Det man ser i butiken är kanske en fjärdedel av allt jag har. Jag samlar på det mesta, säger han.

Börje öppnade på Sveavägen 1974. Precis som då är fönsterrutan täckt av skivor. Foto: Pekka Pääkkö

Började med Elvis

Börje Gellborn har älskat rock så länge han kan minnas. Det började med Elvis och fortsatte med Dylan, Stones, Beatles och Zappa.

– Mina två favoritskivor är Sun Sessions med Elvis och Bringing It all Back Home med Bob Dylan. Den första med Good Rocking Tonight där det låter som att Elvis är nedsänd av högre makter och den andra med Mr. Tambourine Man som är en helt fantastisk låt. Jag förstår inte hur man kan skriva en sådan låt, det är ofattbart.

Såg Beatles live 1964

Han har sett alla av sina stora idoler live, förutom Elvis. När Beatles kom till Stadion 1964 var Börje där.

– Det stämmer som de säger att tjejerna skrek och svimmade. De fick bära ut dem på bår.

Den första singeln han ägde var Violetta med Ray Adams.

– Det var 1961. Jag lyssnade mycket på Radio Nord på den tiden och var nästan besatt av det programmet. Under en sändning berättade de att man kunde gå till parfymeriet på Hötorget och få en skiva på köpet om man köpte något i butiken. Jag handlade en sminkpenna och fick skivan i handen.

Har överlevt skivdöden

När han började sälja skivor på Sveavägen var det betydligt glesare mellan skivbackarna. Nu har han nästan mer skivor än han kan göra sig av med.

– Försäljningen är öken ibland. I början kunde jag få in 500 kronor på en dag och då hade jag betalat hyran. Nu är det bara att glömma att få ihop pengar till hyran på en dag, säger han.

Hur Börje Gellborn fått affärerna att gå runt är något av en gåta, även för honom själv. Efter att Spotify lanserades i Sverige 2008 föll Stockholms skivbutiker som furor och i dag finns 40 stycken kvar, snällt räknat.

I Börje Gellborns butik råder ordnat kaos. Foto: Pekka Pääkkö

Ny generation kunder

Han erkänner att försäljningen gått på sparlåga de senaste åren, även om stammisarna återvänt. För att dryga ut kassan säljer han en del skivor på Ebay tillsammans med sonen Rickard men konkurrensen på nätet är stenhård.

Vinylens comeback som kom för några år sedan har dock varit en räddning.

– Jag har märkt att det kommit fler unga kunder. I helgen var det två tonåringar här inne med sin pappa och morfar som köpte 60- och 70-talsmusik.

Hur länge blir du kvar?

– Jag vet inte. Men jag vill vara här. Det här är ju både arbete och hobby på samma gång.