Borgerlig koalition tar över Järfälla i minoritet

Gårdagens kommunfullmäktige i Järfälla blev dramatiskt. Ett nytt styre skulle väljas – och det slutade med att en borgerlig koalition tar över.

  • Publicerad 07:35, 16 okt 2018

De senaste fyra årens styre i kommunen, den blocköverskridande koalitionen med Socialdemokrater, Miljöpartiet och Centerpartiet med stöd av Vänsterpartiet röstades bort vid gårdagens kommunfullmäktige.

I stället blir det nu en koalition med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna – och den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet. Moderaterna knep posten som kommunstyrelsens ordförande (KS0).

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam just nu. Vilket fantastiskt förtroende, säger Emma Feldman (M), ny KSO i Järfälla.

Lennart Nilsson, gruppledare för Kristdemokraterna, utrycker även han ödmjukhet inför uppgiften.

– Jag firade inte så mycket igår. Jag vet att det är en stor uppgift vi har framför oss. Nu ska vi lägga fram en budget som måste röstas igenom, säger han.

Ingen egen majoritet

Men koalitionen har inte egen majoritet, utan Sverigedemokraterna blir vågmästare.

”…det nya styret är ett svek från Centerpartiet och Liberalerna. Dessa partier lovade sina väljare att aldrig göra sig beroende av Sverigedemokraterna”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Lennart Nilsson (KD) framhåller att han har stora förhoppningar om att blockpolitiken har tjänat ut sitt syfte och att politikerna nu kan jobba med att komma överens kring sakfrågor istället.

– Det finns de som inte har samma demokratiska värderingar som vi andra, och jag hoppas att det nu blir tydligt vilka som är de vuxna i rummet.