Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd vill att någon köper den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Foto: Pekka Pääkkö/Olle Anrell

Borgarrådet om hallen på Östermalm: ”Kom och köp”

Handlarna har börjat lämna den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Ingen har än så länge köpt hallen, men den ska bort senast 30 juni då bygglovet går ut.

  • Publicerad 10:55, 19 feb 2020

Tidigare i veckan började handlarna flytta ut från den tillfälliga hallen och in till den nyrenoverade Östermalmshallen.

Men vad som händer med den tillfälliga hallen är fortfarande oklart.

– Främsta budskapet är kom och köp, säger Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd,  som berättar att man har förlängt budtiden för hallen som är till salu.

Hemskt gärna få in pengar

Det ska enligt Wedin finnas pågående dialoger med olika intressenter, men ingen affär är alltså i hamn.

Vilka spekulanterna är vill Wedin inte berätta, men de ska komma från olika branscher där hallen skulle kunna få olika användningsområden.

I teorin skulle en annan förvaltning inom staden också kunna köpa byggnaden. Men i första hand är målet är att sälja den till en privat aktör.

Klart är att fastighetskontoret, som lagt 107 miljoner kronor på den tillfälliga hallen, inte vill behålla den.

– Jag vill hemskt gärna få in pengar som skulle gå in till projektet som i helhet har blivit fördyrat i olika omgångar. Vi har inte räknat med några försäljningsintäkter så det skulle vara en extra intäkt, säger Dennis Wedin.

Har skenat i väg

Kostnaden för hela Östermalmshallenprojektet har skenat och tros landa på hisnande 1,35 miljarder kronor.

Staden vill därför också sälja den hotelldel av Östermalmshallen som tros vara klar under april-maj. Inte heller där är något köp klart.

Själva hallen är byggd i moduler och går att flytta och uppföra på en annan plats. Något köparen ska ansvara för.

Inget datum är sagt för när detta skulle kunna ske.

– Men bygglovet upphör 30 juni så det är ett datum att förhålla sig till. Min förhoppning är att det blir en snabb affär som också blir bra för skattebetalarna, säger Dennis Wedin.

När hallen är borta ska SL först utföra tätskiktsarbeten på Östermalmstorg för att rädda tunnelbanestationen. Sedan ska staden återställa torget till en publik yta.