Utsatt. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) berättar i dag om det hot och hat han mötts av. Foto: Claudio Britos

Borgarrådet Jan Jönsson (L) om hatet

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) har fått ta emot mängder med hot och hat, skriver Dagens nyheter. I dag tog hovrätten upp ett av många grova meddelanden som skickats till honom.

  • Publicerad 16:48, 28 maj 2020

I en intervju i Dagens Nyheter i dag berättar Jan Jönsson om aggressivt hat och grova hot som riktats mot honom. Ett av många meddelanden, skrivet av en 17-åring till Jan Jönsson via Messenger i september i fjol, löd så här:

”Åk till Rinkeby och ha allvarssamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”.

Tidigare i år friades den här 17-åringen och ytterligare två personer i tingsrätten som stod anklagade för olaga hot och ofredande. Domen rörande pistol-meddelandet överklagades och har i dag tagits upp i Svea hovrätt. En dom väntas den 11 juni.

Så här säger Jan Jönsson om fallet till StockholmDirekt.

– Det är obehagligt att sitta i en rättssal men för mig är det viktigt att det anses brottsligt med den här typen av hot som innehåller skjutvapen och sexuella kränkningar. Annars lämnar vi fältet fritt att angripa politiker och andra människor som uttrycker en åsikt som man inte gillar, säger Jan Jönsson.

Sexualiserat hat

Fallet med 17-åringen är alltså bara ett av många exempel på aggressivt och sexualiserat hat som riktas mot stockholmspolitikern under året som gått. Jan Jönsson beskriver att det kommit i tre, allt kraftigare, vågor när frågor som terrorism, flyktingmottagande och ensamkommande barns situation varit på agendan.

Hatet kulminerade under hösten sedan en film med klipp av Jan Jönsson fått enorm spridning på extrema sajter.

– Den ger en falsk bild av mig som person och av saker jag ska ha tyckt och tänkt. Det som skrivits om mig sen är oerhört sexualiserat. Det är mycket kring min kropp och personlighetsdrag. Sen finns det också en politisk botten. Framförallt har de stört sig på att jag tycker det är viktigt jobba mot destruktiva mansideal för att komma till bukt med kriminalitet, säger Jan Jönsson.

Moskébygge i Skärholmen

Det var efter valet 2018 som han blev socialborgarråd men Jan Jönsson är långt ifrån ny i politiken. I 20 år satt han i Skärholmens stadsdelsnämnd, både som ordförande och vice ordförande. Då fick han också ta emot hot och hat, bland annat när moskébygget i Skärholmen debatterades. Men det här var innan sociala medier hade slagit igenom brett.

– Då kom det en del mejl och jag tyckte att det var obehagligt men sen tog det slut efter någon dag. Nu är det enorma volymer med kränkningar och hot i kommentarsfält. Det var inte heller det debattklimat då som vi har nu, säger Jan Jönsson.

Under sin tid som fritidspolitiker arbetade han också som rektor, både i Botkyrka och i Södertälje, i utsatta områden där våld och hot fanns på skolorna. Trots att Jan Jönsson konsekvent anmälde allt, både till socialtjänsten och polisen när äldre elever var inblandade, blev han själv aldrig utsatt, något han förvånas över.

Sitter inte längre i tunnelbanan

Han tror att det kan bero på att han visade att han inte slutade tro på sina elever även om de hade gjort fel.

– Jag försäkrade mig om att visa att om du tar emot vår hand så kommer vi att sträcka fram fler händer. Det tror jag har gjort att de har känt sig respektfullt behandlade. Men de som skriver nu, och väller ut hot och hotelser mot mig, de har ingen aning om vem jag är. De ser en förlöjligande film och text om mig och tror att det är jag och jag kan inte prata med alla dessa hundratusentals människor.

När han klev in i Stadshuset och topp-politiken slog Jan Jönsson fast att han inte ville att den nya posten skulle förändra honom. Han säger nu att hatet mot honom snarare har stärkt hans övertygelse om att stå upp för allas rätt att vara som de vill. Samtidigt har det påverkat hans egen känsla av trygghet.

– Det har inte gjort att jag ändrat några uppfattningar eller att jag gör något annorlunda. Jag åker kollektivt och försöker röra mig ute i Bredäng till exempel. Men förr i tiden satt jag alltid i tunnelbanan. Nu väljer jag att stå för att känna att jag snabbt kan gå ut.