Borgarråd: Sluta ta stockholmarnas lägenheter

Är Stockholm på väg att bli ett Barcelona i miniformat – med en innerstad full av turister? Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) är orolig, och riktar skarp kritisk mot hotellhusen i innerstan. – Lägenheterna ska gå till stockholmarna, säger hon.

  • Publicerad 08:35, 12 maj 2018

Mitt i:s granskning visar hur hyreshus i innerstan töms för att bli hotelliknande boenden. Lägenheter som annars hade gått till vanliga hyresgäster försvinner helt från marknaden.

Drar paralleller till Barcelona

Nu reagerar bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) på uppgifterna.

– Det är oroväckande. Om fastighetsägare hittar kryphål i lagen och hyr ut lägenheter som hotell har vi ett jätteproblem. De här lägenheterna ska gå till stockholmarna, säger hon.

Hon drar paralleller till Barcelona, där andrahandsuthyrningar och uthyrningar via Air b’n’b i stort sett tagit över stadskärnan.

– Där har bostadsbristen blivit katastrofal eftersom alla hyr ut till turister. Jag är väldigt rädd att vi ska få liknande problem här i Stockholm. Vi behöver lyfta den här frågan till en högre nivå – hur använder vi våra bostäder i Stockholms stad?

”Ett sätt att tjäna pengar”

Hon menar att staden ofta står maktlös inför fastighetsägarnas metoder. Istället vill hon lyfta frågan till regeringsnivå.

– Staden kan titta på om uthyrningarna stämmer överens med detaljplanen men i övrigt har vi svårt att påverka de privata fastighetsägarna. Det som behövs är att vi tittar på en ändring av lagstiftningen.

Vad vill du säga till hyresvärdarna?

– Att de ska sluta. Vi har 70-80 000 stockholmare i bostadskön som är i akut behov av lägenheter. Dessutom finns det redan väldigt många hotell i stan. Det här är bara ett sätt att tjäna väldigt mycket mer pengar.