Borgarråd kräver ursäkt av norsk minister

Rinkeby fick rollen som skräckexempel när norska högerpopulistiska ministern Sylvi Listhaug igår besökte Rinkeby. Nu kräver Karin Wanngård (S) en ursäkt från Listhaug. – Listhaug valde att använda vår gästfrihet till att göra populistiska och osanna poänger i den norska valrörelsen.

  • Publicerad 09:54, 30 aug 2017

Den norska invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug besökte Sverige på tisdagen. Efter möten med rikspolischef Dan Eliasson och lokalpoliser i Botkyrka åkte hon på eftermiddagen till Rinkeby.

Sylvi Listhaug besökte Rinkeby torg, eskorterad av ett 30-tal journalister och livvakter.

– Jag är här för att se på området, som jag har hört mycket om. Det handlar om ett önskemål att lära, att vi i Norge inte ska göra samma fel som i Sverige. Vi vill inte se dessa tillstånd i Norge med parallellsamhällen, sa till DN Sylvi Listhaug och syftar på områden med hög kriminalitet i Sverige.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är starkt kritisk till ministerns besök och kommenterar den norska integrationsministern Sylvi Listhaug besök i Rinkeby.

”Jag tycker Sylvi Listhaug är skyldig stockholmarna en ursäkt”

– Den norska integrationsministern, Sylvi Listhaug, valde att använda vår gästfrihet till att göra populistiska och osanna poänger i den norska valrörelsen. Det gör mig både besviken och arg och jag tycker Sylvi Listhaug är skyldig stockholmarna en ursäkt, säger Karin Wanngård i pressmeddelandet.

Besöket medförde också att den svenska migrationsminister Heléne Fritzon (S) ställde in ett möte med Sylvi Listhaug med kort varsel. I norska tidningen VG förklarar hon orsaken: 

– Det har blivit tydligt de senaste dagarna att Listhaugs besöket är ett inslag i den norska valkampanjen och Listhaug verkar mer intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige. Då hon bland annat påstår att det ska finnas 60 ”no-go-zoner” i Sverige.

Fakta

Utsatta områden

Totalt klassar polisen 61 bostadsområden som utsatta. I de områdena verkar omkring 5 000 kriminella uppdelade på 200 kriminella nätverk.

• Av de 61 områdena klassas 23 som ”särskilt utsatta”. Det innebär, enligt polisens definition, ”att de kriminella strukturerna är så påtagliga att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag”.

• Enligt den förre inrikesministern Anders Ygeman (S) finns det inte dock inte ”no go-zoner” i Sverige. Snarare är det tvärtom då den polisiära närvaron ökat, fler kameror sätts upp och övervakningen och lagföringen förbättras, enligt Ygeman.

• Polisens rapport presenterades i slutet av juni i år. Polisen arbetar nu med att ta fram handlingsplaner för de utsatta områden så att resurser dit prioriteras. Handlingsplanerna ska vara på tre år. Polisen Nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem.

Visa merVisa mindre