Bordshockeytalangen Niklas från Björkhagen siktar på EM

Han åkte hem från sitt första SM med tre medaljer. Nu har Niklas Blomberg från Björkhagen siktet inställt på landslagsdebuten, vid EM i Tallinn i juni. Sporten är bordshockey.

  • Publicerad 17:20, 24 maj 2016

Om inte SM-medaljerna som ligger i hallen och Björkhagen Rangers-tröjan som sitter på överkroppen var bevis nog för att den 11-årige Björkhagenbon Niklas Blomberg menar allvar med sitt bordshockeyspelande kan man ana en liten detalj som avslöjar det.

På hockeyspelet som står i vardagsrummet är plastkoppen som pucken normalt sett landar i efter ett mål bortplockad, och ersatt av någon form av spetstyg. Syftet: att se till att pucken stannar kvar i målet och inte studsar ut. Pucken måste nämligen stanna i mål för att räknas, enligt de officiella bordshockeyreglerna.

För när de flesta plockar fram sitt hockeyspel från förrådet då och då finns det de som tävlar seriöst i sporten. Sedan förra hösten är Niklas Blomberg en av dem, och på bara några månader har han växt fram till en av landets största talanger.

– Det var på Björkhagens festdag, så var Truls (Månsson, grundare av Björkhagen Rangers) här nere och hade anordnat en turnering. Jag vann den turneringen, och så frågade han om jag ville vara med i klubben, säger Niklas.

I Sverigetoppen på sju månader

Och på bara sju månader har Niklas utveckling gått i blixtfart. Från SM, som spelades 13-15 maj i Borlänge, åkte han hem till Björkhagen med tre medaljer i bagaget. I knatteklassen, för spelare som äldst är 12, tog han ett silver, och i juniorklassen, för spelare upp till 18, blev det brons.

Men kanske mest imponerande var hans insats i rookieklassen, där alla som spelar SM för första gången, oavsett ålder, får vara med. Även där blev det silver, men först efter en rafflande kamp i den sjunde och direkt avgörande finalmatchen.

– Jag leder när de säger att det är 30 sekunder kvar att spela, men så får han in ett mål så det blir sudden death, och så vinner han där. Jag tyckte att jag hade ett bättre spel än honom också.

Efter SM ligger Niklas Blomberg på plats 121 av 1203 spelare på bordshockeyförbundets officiella Sverigeranking, och den framgångsrika helgen gav honom också en plats i det svenska juniorlandslaget som i juni åker till Tallinn för att spela EM. Där kommer han att spela både i knatte- och juniorklassen.

– Det ska bli roligt och häftigt att få vara med där och möta spelare från andra länder. Jag hoppas kunna komma så högt som möjligt.

Tränar dragningar

Att ta hem tre SM-medaljer i en liten sport som bordshockey är dock inte någonting som imponerat särskilt mycket på kompisarna.

– De har inte sagt så mycket. Vissa vet inte ens, men de som vet säger att det var häftigt och så.

Precis som i alla andra sporter är det träning som krävs för att bli framgångsrik. Olika typer av kombinationer och dragningar är en nödvändighet för att bli riktigt bra. Och om man inte har någon att spela mot får man träna på egen hand – något som den stora puckhögen bredvid Niklas hockeyspel skvallrar om att han ofta gör.

– Man kan till exempel träna på dragningar inne på centern. Då kan man ta kludd och sätta fast målvakten, så kan man köra.

Men trots att han är en av Sveriges mest lovande unga bordshockeyspelare är det inget livsmål att vinna några SM- eller VM-guld på seniornivå. Förhoppningen är istället att kunna hålla på med en annan sport.

– Just nu vill jag bli fotbollsproffs. Men om inte det går har jag ju något annat att satsa på.

Bordshockey

En bordshockeymatch varar i fem minuter, effektiv tid.

För att ett mål ska räknas måste pucken stanna kvar i målet. Man får inte göra mål genom att stöta en stillaliggande puck med spelarens fötter.

Man får heller inte göra mål inom tre sekunder efter tekning, eller om pucken går direkt till centern.

När pucken är inom räckhåll måste en spelare snarast göra något kreativt, senast efter fem sekunder.

Alla tekningar sker i spelets mittcirkel, genom att en av spelarna själva släpper ner pucken. Om pucken blir liggande på egen mållinje har man rätt att säga "blockering", vilket leder till en tekning.

Visa merVisa mindre