Just nu finns det bara en skola i Järvastaden, Raoul Wallenbergskolan, som öppnade höstterminen 2017.

Maria Milusheva har en femåring som börjar i förskole­klass i augusti. Familjen har bott i området i två år och nu fått besked om att det inte finns någon plats för sonen på skolorna i närområdet.

– Vi fick svaret att han inte kommer få plats på varken Vittra Frösunda eller i Raoul Wallenbergskolan. Vi hade såklart hoppats på att få en plats som vår son kan promenera till och från, säger Maria som inte föreställde sig att det skulle bli problem när familjen flyttade in i den barntäta stadsdelen.

Två kilometer till skolan

Moritz Lübke bor cirka 100 meter från RWS Järvastaden. Trots det korta avståndet får inte dottern plats på skolan.

– Vi hade nästan räknat med att få en skolplats här, och att hon skulle kunna gå själv till skolan eftersom det är så pass nära dit. Nu kommer det i stället bli en två kilometer extra lång resväg på morgonen till Ulriksdalsskolan, konstaterar han.

Den kommunala grundskola som Solna stad nu planerar för i området, och som ska avlasta RWS vid starten 2024, kommer alldeles för sent anser föräldrarna som påpekar att inflyttningen till området har varit stor
i många år.

De berättar att en del försöker byta förskola sista året eftersom att barnen i RWF Järvastaden (som tillhör Raoul Wallenberg-gruppen) ger garantiplats på skolan.

En upprörd mamma som inte vill medverka med namn i tidningen ser framför sig ett betydligt svårare livspussel än förväntat.

– Vi hade räknat iskallt, kanske dumdristigt, med att vi skulle få en plats till vår femåriga son. Rent logistiskt blir det väldigt stökigt för oss i vardagen. Man kan inte bara skicka iväg sexåringar själva på en buss, utan vi måste ju antingen skjutsa dem till skolan eller följa dem längs vägen dit.

Läs mer: Över 100 barn blev utan plats i Järvastaden