Bostadspriserna i innerstan stiger inte i samma takt som i resten av landet. Foto: Stefan Källstigen

Bopriserna på Kungsholmen slår nya rekord

Lägenhetspriserna i innerstan har den senaste tiden inte ökat lika mycket som resten av landet. Men på Kungsholmen verkar priserna inte ha nått sin topp ännu – där stiger de till nya rekordnivåer

  • Publicerad 12:47, 13 maj 2016

I Sverige i stort tycks det inte vara slut på bostadsmarknadens prisrally. Priserna på villor och bostadsrätter ute i landet fortsätter uppåt.

Men i Stockholms innerstad verkar tendensen nu vara mer och mer att det har lugnat ner sig, det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

På Södermalm är det en blygsam ökning på 1 procent och på Östermalm har priserna det senaste kvartalet till och med backat med 1 procent.

Norrmalm och Kungsholmen, skiljer sig dock. Här har priserna ökat med 2 procent de senaste tre månaderna. Norrmalm fortsätter ha de allra högsta bostadspriserna i stan, där kostar en lägenhet nu nära 94 000 kronor per kvadratmeter.

Och på Kungsholmen får man betala i snitt nästan 87 000 kronor per kvadratmeter, vilket är rekordhögt. Stadsdelen har också haft den största prisuppgången i innerstan under senaste året.

Hans Flink är försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik. Trots utvecklingen på Kungsholmen pekar han på att lägenhetspriserna innanför tullarna som helhet inte haft samma ökningstakt som resten av landet. Enligt honom har snittpriserna för hela innerstan sedan hösten 2015 legat kring 87 000–88 000 kronor.

– Det är tecken på att vi nått en psykisk och monetär nivå där man inte orkar mer. Det kan finnas en psykisk spärr där man inte vill betala mer. Samtidigt växer stan. Det man förr tyckte låg långt bort, som Årsta, ses numera som centralt, säger han.

Hans Flink tror att många spekulanter är beredda att söka bostäder en bit utanför tullarna.

– Finns det bra kollektivtrafik kan man acceptera att bo i ett område som ligger relativt långt bort geografiskt sett.

Fakta

Högst prisutveckling på Kungsholmen

Kungsholmen: 86 431 kr/kvm,

Prisutveckling på tre månader: 2 procent

Prisutveckling på ett år: 11 procent

Norrmalm: 93 907 kr/kvm,

Prisutveckling på tre månader: 2 procent

Prisutveckling på ett år: 9 procent

Södermalm: 84904 kr/kvm,

Prisutveckling på tre månader: 1 procent

Prisutveckling på ett år: 8 procent

Östermalm: 91137 kr/kvm,

Prisutveckling på tre månader: -1 procent

Prisutveckling på ett år: 5 procent

Källa: maklarstatistik.se
Visa merVisa mindre