Bopriserna fortsätter sjunka

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.

  • Publicerad 16:27, 21 jul 2022

Det kan ta tid att få sålt

Nedgången på den svenska bostadsrättsmarknaden har pågått ett tag. Och så ser det ut att fortsätta.

Under de senaste tre månaderna har 160 bostadsrätter sålts i Sigtuna kommun. Men priserna har gått ner, visar nya siffror på Svensk mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter hade en nedgång på 3,2 procent och villapriserna backade med hela 4,9 procent under samma period. Tittar man på hela Storstockholmsområdet har villapriserna gått ner med 2,9 procent.

– Det är svårt att spekulera kring vad det kan bero på. Vi har två stora faktorer som påverkat den senaste tiden – kriget i Ukraina och coronaviruset, säger Liliya Morozova, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Enligt Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, påverkas priserna av räntehöjningar, högt utbud, stigande levnadskostnader och negativ marknadspsykologi.

– Våra medlemmar berättar om köpare och säljare vars prisförväntningar allt oftare står långt ifrån varandra, vilket gör att affärerna tar längre tid och fastighetsmäklarna får arbeta ännu hårdare, säger han.

SJUNKANDE PRISER. Sigtunas bostadsmarknad fortsätter nedåt. Foto: Mikael Andersson

Säljare och köpare oense

Den oroliga marknaden gör att säljare och köpare har svårt att komma överens om ett lämpligt pris.

– Som säljare behöver man vara förberedd på att kanske inte få det pris man tänkt och det kan ta tid att få sålt, säger Liliya Morozova.

Hon får medhåll från Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger han.

Prisutveckling bostadsrätter senaste kvartalet i procent

Tyresö: +3,3

Upplands-Bro: +2,4

Ekerö: +0,2 (Baserat på endast 30 sålda objekt)

Haninge: -0,1

Nacka: -0,3

Danderyd: -0,4

Österåker: -0,7

Vallentuna: -1,1

Upplands Väsby: -1,2

Solna: -1,9

Värmdö: -2,0

Lidingö: -2,2

Botkyrka: -2,3

Sundbyberg: -2,8

Huddinge: -2,9

Sollentuna: -2,9

Täby: -2,9

Sigtuna: -3,2

Stockholm: -4,1

Järfälla: -4,3

Vaxholm: -7,3

Salem: -11,3

Visa merVisa mindre

Priser juni 2022

BOSTADSRÄTTER
Medelpris/kvadratmeter

Storstockholm: 62 322 kronor (-3% senaste månaden)

Centrala Stockholm: 103 301 kronor (-3% senaste månaden)

VILLOR
Snittpris

Storstockholm: 6 981 000 kronor (-2% senaste månaden)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Vigsel för alla

Nyheter Pride. Drop-in vigsel under regnbågsveckan. Prideflaggan hissades och rådhuset, Sigtunas hjärta, öppnade dörrarna för vigsel med budskapet: Alla är välkomna. Detta fick Uppsalaparet att kasta sig i väg till Sigtuna. – Sån tur har man bara...fredag 12/8 15:12

Här slår Tomas nytt världsrekord

Nyheter Slog sitt eget rekord i att kicka boll liggandes Tomas Lundman är världsmästare i att liggandes kicka en boll. Under onsdagen slog han nytt världsrekord på Midgårdsbadet i Märsta.onsdag 10/8 16:28

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Nyheter Nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.tisdag 9/8 13:21

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00