Idéer. Här skissar till vänster Bianca och till höger Bonnie på hur det nya badhuset skulle kunna se ut. // Idéerna är många kring hur badhuset skulle kunna utformas. De skissar upp ett drömbadhus, men förstår att inte allt är möjligt. Helst vill de ha en varmare pool man kan simma i inne, en pool ute, möjlighet att simma ut till en bubbelpool och en ström runt bubbelpoolen. Foto: Maria Broberg

Bonnie och Bianca vill förvandla skola till simhall

Gamla Fornuddens skola ska rivas och vad som ska hända med tomten efter det är än så länge oklart. Bonnie Bennich, 8, och Bianca Bäckström, 7, har lösningen: Bygg en simhall!

  • Publicerad 16:57, 13 dec 2021

– Det här badhuset är inte bara för vår skull, det är för allas skull.

När Mitt i träffar Bonnie Bennich och Bianca Bäckström på skolgården till gamla Fornuddens skola börjar de direkt presentera sina argument för varför det här är en ideal plats för en ny simhall: Det finns bara en simhall i Tyresö, det är trångt där och det är många barnfamiljer som flyttar till Tyresö.

Bonnie lägger också till att allt åkande till och från simhallen inte är bra för miljön och att det är bättre för klimatet om fler kan gå till simhallen.

För att göra sin idé till verklighet har de startat en namninsamling. På två veckor hade de fått ihop 44 namn, bara i de närmaste kvarteren.

– Vi kan hålla på hur många år som helst, bara vi får ett badhus, säger Bonnie.

"Det är för allas skull"

Mitt i har tidigare rapporterat om de långa köerna till simskolan i Tyresö. Det är något Bonnie och Bianca har erfarit. Bonnies småsyskon har stått i kö till simskolan under pandemin och har inte fått plats. Bianca stod i kö innan pandemin och fick också vänta länge.

– Det är lång tid för simskola. Jag blev anmäld när jag var ett år, men kom inte in och sen ville jag inte, säger Bianca.

Ingen plan för skoltomten

Även om Tyresö kommun skulle nappa på idén skulle den inte kunna bli verklighet på några år. Det är bestämt sedan tidigare att skolan ska rivas. Men innan dess ska den fungera som evakueringslokal för Kumla skola som ska renoveras. Det ska enligt planen vara klart 2024.

Varken kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) eller Tyresö kommuns lokalstrateg Joakim Forsell kan ge besked om vad som ska hända med platsen.

– Just nu uppdateras översiktsplanen, men jag vet inte när den blir klar, säger Joakim Forsell.

Anita Mattsson är imponerad över engagemanget.

– Det värmer i hjärtat. Jag hoppas att Bonnie och Bianca fortsätter att engagera sig, säger hon.

Skriv Tyresöinitiativ

Joakim Forsell uppmanar barnen att lämna in ett förslag som ett Tyresöinitiativ. Alla förslag som får mer än 50 röster av privatpersoner tas vidare till den nämnd som ansvarar för frågan.

Men några planer på investeringar i badanläggningar finns inte i dagsläget. Det sa Inger Lundin, förvaltningschef för kultur- och fritid på Tyresö kommun, i höstas i samband med en artikel om långa köer till simskolan.

Men om Bonnie Bennich och Bianca Bäckströms idé ändå skulle besannas, vad skulle den då heta? De börjar skratta när det kommer på tal och säger att BB:s badhus, efter Bonnie och Bianca, skulle kunna passa. Men de är tydliga med att kommunen bestämmer.

– Det här badhuset är inte bara för vår skull, det är för allas skull. Folk ska lära sig simma, säger Bianca.

Drivna. Bonnie, till vänster, och Bianca, till höger, möter upp på skolgården till Fornuddens gamla skola och visar var de tänker sig att badhuset kan ligga. Foto: Maria Broberg