Årstafältet är en av platserna där bönder får klippa gräs. Foto: Mitt i

Bönder erbjuds ta söderorts gräs efter torkan

Det torra vädret har lett till foderbrist för bönderna. Men nu hjälper Stockholms stad till. Bönderna kommer få klippa gräs på grönområden i Söderort och på Östermalm för att ge till sina djur.

  • Publicerad 17:14, 12 jul 2018

Torkan har slagit hårt mot bönder och hästnäringen.

Mycket spannmål har torkat bort. Men nu gör Stockholms stad sitt för att hjälpa till med att lindra effekterna av den prekära situationen.

Bönderna blir nu erbjudna att klippa en del av gräset som finns på stadens grönytor på Östermalm och i Söderort.

Det är först till kvarn som gäller och gräset måste börja tas om hand direkt, annars får nästa person i kön chansen att klippa gräset. Men det måste användas för eget bruk och får inte säljas vidare. Den bonde som vill nyttja erbjudandet ska ta kontakt med respektive områdes kontaktperson. Vilka dessa är nämner staden på sin hemsida stockholm.se.

Många områden redan utarrenderade

Mer specifikt är områdena som bönder får utnyttja för gräsklippning Kaknäs ängar vid Östermalm, Flaten vid Skarpnäck, Snösätra, Årstafältet och grönområdet intill Älvsjömässan.

Att det är just de områdena som får nyttjas nu är för att många grönområden som Stockholms stad äger redan är utarrenderade till jordbrukare. 

Centerpartiet har tidigare ställt krav på att Stockholms stad ska agera för att hjälpa till under torkan.

– Att Stockholms stad nu väljer att agera mot torkan ser vi som positivt, säger Karin Ernlund (C) som är gruppledare.

– Vi kommer fortsatt ligga på för att staden ska dra sitt strå till stacken i den kris som drabbat länets matproducenter och hästägare.