Bommar funkade inte vid olyckan

Mycket pekar på att vägskyddsanläggningen vid tågkorsningen i Roslagsbroby inte fungerade när en åttaåring miste livet där förra året. Många Kårstabor anser att SL inte tar problemen på allvar.

  • Publicerad 16:23, 17 mar 2014

Bommarna och signalanläggningen vid järnvägskorsningen Roslagsbroby är nyckfulla. Det vittnade flera Kårsta- och Ekskogenbor om på rättegången i Attunda tingsrätt om i januari.

Då stod pappan som körde olycksbilen som krockade med tåget för drygt ett år sen, åtalad för vållande till sin åttaåriga dotters död.

Förra fredagen friade tingsrätten pappan på alla åtalspunkter. Tingsrätten konstaterade också att den utredning som gjorts efter olyckan snarast talar för att vägskyddsanläggningen i järnvägskorsningen inte fungerade på olycksdagen.

– Korsningen är en säkerhetsrisk, det är en seger att det bevisats, säger advokat Bengt Hesselberg, som försvarat pappan.

Många Kårstabor har också reagerat, både före och efter olyckan, på att bommar och ljusanläggningar beter sig underligt.

– Jag har sett fler gånger då det inte funkat bommarna gått upp och ner, säger Jan Eriksson, som bor i närheten.

Han har anmält felen. Men responsen från SL har varit lika med noll, enligt honom.

– Det ha tagit emot anmälan sen har inget hänt. De har inte tagit namn eller telefonnummer och ringer inte tillbaka. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt.

Andreas Mårtensson, specialist på signalsystem på SL tycker att SL brustit i det aktuella fallet.

– Kundtjänsten borde ha tagit telefonnummer. Och det är viktigt att allmänheten ska lita på våra signalsystem.

Lokaltidnigen Mitt i har sökt SL:s säkerhetschef för en kommentar.

Fakta

Korsningen fick helbommar

Vecka 5 i år fick korsningen vid Roslags Broby helbommar, i stället för halvbommar som fanns tidigare.

SL kommer sätta upp så kallade hinderdetektorer vid vissa plankorsningar. Det omöjliggör för ett tåg att passera om bommarna är uppfällda.

Det är oklart om Roslags broby får hinderdetektorer.

Källa: Andreas Mårtensson, signalspecialist

Visa merVisa mindre