Foto: Zernell Zandra

Bombtillverkare i Tumba döms till fängelse

En 61-årig man har dömts till tre och ett halvt års fängelse efter att polis funnit stora mängder kemikalier som kan användas vid bombtillverkning.

  • Publicerad 15:38, 22 okt 2021

I dag, fredag, föll domen i Södertörns tingsrätt mot den 61-åriga man i Tumba som förvarande stora mängder kemikalier som hade kunnat användas för att tillverka bomber, rapporterar Dagens nyheter. I lägenheter fann polisen även behållare, metallrör, skisser, ritningar och instruktioner.

Enligt åklagaren har mannen haft för avsikt att förbereda en större explosion, och för det döms han till fängelse i tre år och sex månader.

Hade namnlistor över politiker och kändisar

Mannen själv nekar till att det skulle röra sig om en bombfabrik. Hans försvarsadvokat Per Branting menar att det istället rör sig om en hobby.

– Han är oerhört intresserad av att undersöka hur saker hänger ihop. Han forskar mycket själv och kanske provar på något litet. Han djupdyker i varje ämne som han håller på med och är lekfull. Han har ett starkt intresse för det här och har inga onda avsikter, sa Per Branting vid rättegången.

I mannens bostad fann polisen också namnlistor över politiker, artister, statliga tjänstemän och journalister. De åberopades som bevisning i målet, men åklagaren har inte argumenterat för att mannen skulle ha haft konkreta planer.