Jens Strandberg och Sara Brolund de Carvalho jobbar med Bomassan och Grannskapskontoret. Foto: Mattias Kamgren

Bomassan vill bygga lokal demokrati i Hökis

Nästa helg invigs Bomassan – en invånarstyrd bomässa i Hökarängen. Bas för satsningen blir ett nytt grannskapskontor på torget. – Vi vill att de som bor här ska känna ”det här är min plats, här bestämmer jag”, säger Jens Strandberg, konstnär och projektledare.

  • Publicerad 16:10, 9 nov 2017

I bostadsbristens Stockholm rullar staden och byggbolagen ut sina byggplaner på löpande band – planer som förändrar områden som Farsta och Hökarängen för alltid.

Men hur mycket inflytande har de som kan områdena bäst – de som bor där redan idag?

Inte tillräckligt, menar konstnärerna Jens Strandberg och Sara Brolund de Carvalho, projektledare för Bomassan och Hökarängens nya grannskapskontor.

– Jag tror att många känner att de inte är inkluderade när det gäller politiska beslut. Många är missnöjda, tycker inte de kan göra sin röst hörd, säger Jens Strandberg.

Makten till invånarna

Den alternativa bomässan, som är ett samarbete mellan Konsthall C och Hökarängens stadsdelsråd, är ett försök att ändra på det där. Projektet är tänkt som ett paraply för lokala initiativ och aktiviteter i Hökarängen. Namnet Bomassan antyder vad som är målet: Att vrida på perspektivet och maktförhållandet vad gäller stadsutveckling – från bolag och politiker till folket.

– På en vanlig bomässa är det bostadsbolag som presenterar sina bilder och visioner. Vi vill börja med invånarna. De har en extrem kunskap om sitt eget område, säger Jens Strandberg och fortsätter:

– Vi vill att de som bor här ska känna att ”det här är min plats, här bestämmer jag”. Har man nått dit finns det en stark lokal röst som kan påverka politiken.

Invigning nästa helg

Det hela sparkar igång lördag 18 november. Då invigs Bomassan som projekt och det nya grannskapskontoret på Pepparvägen 1, i hörnet av torget. Sju arkitektstudenter från KTH visar upp sina tankar kring Örbyleden. Man kan också få en smygtitt på Grannskapskontorets nya lokaltidning Blickpunkt Hökis, gjord av unga i området. Stadsvandring och konstgille blir det också.

Längre fram utlovas ett bygdespel om söderort och en evenemang om hur torget i Hökarängen kan göras mer levande.

Grannskapskontor kan bli permanent

Något slutdatum för Bomassan finns inte. Vad gäller grannskapskontoret är förhoppningen att det ska bli permanent.

Sara Brolund de Carvalho och Jens Strandberg vid lokalen på torget som ska bli grannskapskontor.

–  Under första året kommer grannskapskontoret vara inriktat på personer under 25. Men på sikt är det tänkt att det ska kunna fungera som ett medborgarkotor av och för alla, som bor i Hökarängen. Det handlar om att skapa en mötesplats, en ram  för att påverka det som händer lokalt.

– För att påverka krävs att man kommer ut från sitt vardagsrum och möter andra som också tycker något, säger Sara Brolund de Carvalho.

Hökis – en förebild för andra?

Senare hoppas de att Bomassan ska gå på export till andra områden.

– Det räcker ju inte med att det här görs i ett område. För att det ska fungera ska det ju finnas i varje stadsdel, avslutar Sara Brolund de Carvalho.