Träningsmöjligheterna är få under vinterhalvåret. Foto: Åsa Sommarström

Bollstanäs SK tvingas vinterträna i andra kommuner

Det blir ingen fotbollshall i Väsby den här vintern heller, något som slår hårt mot Bollstanäs SK. Varje år lägger klubben tusentals kronor på att boka träningsplaner och hallar i andra kommuner. – Det är en jättebelastning för oss, säger Andrea Möllerberg, ordförande för BSK:s fotbollssektion.

  • Publicerad 07:47, 2 okt 2018

Bollstanäs SK är en av de största fotbollsföreningarna i norra Stockholm och den största idrottsföreningen i Väsby. Men när vintern gör sitt intåg sätts delar av verksamheten på paus. I stället för att träna tre eller fyra gånger i veckan, går många av klubbens ungefär 1 100 fotbollsutövare ner till en träning i veckan. Anledningen är att det saknas en hall för inomhusfotboll i kommunen.

Andrea Möllerberg är ordförande för BSK:s fotbollssektion och politisk talesperson för idrott och hälsa i Väsbys bästa. Hon berättar att klubben varje vinter spenderar tusentals kronor på att boka träningsplaner och hallar i andra kommuner.

– Det är en jättebelastning för oss. Det handlar om många, många tusenlappar som vi hade kunnat använda på ett mycket bättre sätt om kommunen hade tillhandahållit en fotbollshall, säger hon.

Riskerar lämna för andra klubbar

Genom åren har klubben vintertränat i Märsta, Kungsängen och på Bosön. Träningstiderna är ofta sena kvällar, något som enligt Andrea Möllerberg riskerar få spelarna att lämna klubben.

– Det gör att barnen söker sig till andra föreningar som kan erbjuda möjligheter att spela fotboll året runt. Vi får kämpa väldigt mycket för att behålla våra barn och ungdomar.

Kommunen ser nu över möjligheten att bygga en fotbollshall i Bollstanäs, men det är inget som kommer att stå färdigt innan årsskiftet.

– Det känns som att man har en ny plan varje år. Någonstans måste man prioritera en så pass stor föreningsverksamhet som fotbollen. Det är en sport alla barn kan utöva, tjejer och killar blandas och det är ett bra för integrationen. Jag tycker att man i många år har missat hur vi i föreningslivet kan bidra till ganska stora sociala faktorer i Väsby, säger Andrea Möllerberg.