BMX. Visionsbild som visar en ungefärlig gestaltning av en framtida BMX-bana vid Hökarängens bollplan. Foto: Fastighetskontoret, Stockholms stad

Bollplan blir BMX-bana

En stor BMX-bana för både tävling och spontancykling planeras på Hökarängens bollplan. ”En jättebra plats”, säger Ola Slettenmark, ordförande för Stockholms enda BMX-klubb som finns i Älvsjö.

  • Publicerad 15:09, 27 nov 2020

Hökarängens bollplan är knappast Stockholms mest använda. Den stora grusplanen intill Högdalstopparna ligger ofta öde.

– Det är framför allt hundfolk som går här, och så är det några som brukar spela cricket, säger Hökarängsbon Emma Brattsell.

Annat kan det bli om några år. I veckan klubbade idrottsnämnden igenom ett utredningsbeslut om att bygga om bollplanen till BMX-bana.

Banan kan bli en av landets största, godkänd för tävlingsverksamhet i det som numera är en OS-sport.

– Anläggningen kommer att vara öppen för spontancykling och bokningsbar för föreningar under vissa tider av dygnet. Målsättningen framåt är att fler barn och unga ska röra på sig och hitta nya fritidsintressen. Möjligheten till spontanidrott är en viktig del i det arbetet, säger Karin Ernlund (C) idrottsborgarråd i Stockholm.

Stort behov

Idag finns bara en BMX-bana värd namnet i Stockholm. Den ligger i Älvsjö där stans enda klubb, Älvsjö BMX, håller till. Klubben har 250 medlemmar och 100 i kö.

– Behovet av en ny bana är jättestort med tanke på att det inte finns någon tävlingsklassad bana i Stockholm, säger klubbens ordförande Ola Slettenmark,.

Han tycker att Hökarängens bollplan är en väl vald plats.

– Det är en lämplig yta och en miljö runtomkring som passar för andra typer av cykling. Jag hoppas att banan kan bli ett nav för cykelsport. På vår bana i Älvsjö är det en hel del mountainbike-åkare också som använder den för att träna teknik, berättar han.

Förutom tävlingsbana är tanken att anläggningen i Hökarängen ska få en pump track (en mindre teknikbana) plus depå och WC.

Invigning 2023

Om allt går enligt plan kan det bli byggstart sommaren 2022 och invigning våren 2023. Det är ingen liten investering. Staden satsar 4 miljoner kronor bara i utredningsskedet.

I och med att en bollplan försvinner lovar staden att kompensera genom att lägga konstgräs på Parkskolans bollplan, som ligger vid Martinskolan.

– Både cyklingen och fotbollen gynnas i längden, säger Karin Ernlund (C).

Från boll till hoj. Grusplanen Hökarängens BP ska byggas om till BMX-bana. Foto: Mattias Kamgren

I Sverige sedan -83

BMX-racing har körts i Sverige sedan 1983.

2008 blev det en OS-idrott.

Vid tävling kör åtta cyklister mot varandra i ett heat.

Närmaste tävlingsbana finns idag i Märsta.

En mindre träningsbana, så kallad pump track, finns i Sköndal.

Visa merVisa mindre