Oense. Peter Kasberg från Gärahov Bygg säger att de vill ha ett formellt beslut från politikerna om att avbryta samarbetet.

Bolaget bakom skrotade Järfälla sportfält kräver svar

Planerna på Järfälla sportfält grusades tidigare i år och kommunens förklaring var att byggbolaget bakom inte hållit vad de lovat. Nu har bolaget skickat ett brev till kommunen och sagt att kommunens beslut är oacceptablelt.

  • Publicerad 07:16, 23 maj 2021

Jag har också dåligt samvete för idrottsföreningarna som känner sig svikna.

Mitt i Järfälla kunde tidigare i år berätta om de begravda planerna för Järfälla sportfält, efter att kommunen avslutat samarbetet med byggbolaget APP och Gärahovs bygg efter fyra års arbete.

För idrottsföreningarna kom beskedet som en chock.

Nu kliver byggbolaget fram och ger sin bild.

– Vi fattar inte heller vad som hände. Det svåraste var att komma överens om är priset och det var vi överens om i december, säger Peter Kastberg, affärsutvecklare på Gärahov.

Så såg finansieringen ut

Planen för anläggningarna på sportfältet, berättar Peter Kastberg, var att de största föreningarna Järfällagymnasterna och Järfälla Hockey skulle stå för driften av anläggningarna. Men eftersom de inte har råd att stå för kostnaden själva så var planen antingen att de skulle låna pengar med kommunen som borgenär, eller att kommunen skulle låna pengarna.

En summa på omkring 150 till 350 miljoner kronor.

– Båda föreningarna skrev på ett avtal om att de var införstådda och positivt inställda. De nya hallarna skulle då vara fungera som säkerhet för lånen.

Lyckats tidigare

Idén är inte ny. En stor anledning till att APP och Gärahovs Bygg kom in i bilden var att deras sportfält nere i Växjö imponerade på politikerna i Järfälla.

– Vi har vart med och genomfört Växjö Arenastad som bland annat lett till att Växjö Lakers gått från ett division fyra lag till att vinna SM-guld. Politikerna har varit på studiebesök, och de som varit tveksamma har blivit övertygade när de sett området.

Lagt ner fem miljoner

Bolaget har i fyra års tid tagit fram planer för sportfältet i Järfälla. Det handlar om idrottsanläggningar, bostäder, utbildning och sanering av den giftiga marken samt en plan för Bällstaån. De uppskattar att de lagt ner 5 miljoner kronor för planeringen.

– Kommunen har hela tiden försäkrat oss om att de står fast vid målbilden och att man kan lita på Järfälla kommun. Vi kändes oss därför trygga att fortsätta investera i det här.

Så sent som i december uppfattade bolaget det som att alla var överens. Men mötet nu i mars blev inte som tänkt. Affären blåstes av. Något avtal skulle inte förlängas.

– Vi har hela tiden försökt möta kommunens krav. Vi lovade att ta den ena kostnaden efter den andra. Men någonstans måste kommunen också kliva in. De måste också våga ta en risk för att projektet ska bli av, de måste våga satsa. För vad skulle vi ha gjort mer?

Ville satsa på Jakobsberg

Han har blivit engagerad i området och han säger att bolaget gärna sett en annan framtid för Jakobsberg.

– Det här är en otrygg plats. Vi hade velat se bostäder, utbildning, elitsatsningar på hockey och gymnastik, kanske till och med ett internat. Jag har också dåligt samvete för idrottsföreningarna som känner sig svikna.

I ett brev adresserat till hela kommunstyrelsen vill bolaget att politikerna ska ta ställning i frågan. De menar att det inte är acceptabelt att tjänstemän utan någon som helst varsel avslutar samarbetet.

Politikerna tänker inte ta i frågan

Men så kommer det inte bli – I alla fall om man frågar Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Kommundirektören och berörda tjänstemän kommer ta kontakt med brevskrivarna för att diskutera saken.

Avtalet som fanns mellan kommunen och bolaget var en avsiktsförklaring – ett "letter of internt" – ett slags avtal om att båda parterna vill samarbeta men inte binda upp sig juridiskt. Ett avtal som förlängts flera gånger.

– Nu har det löpt ut och det är inget som kräver ett politiskt beslut.

Hon säger att hon aldrig varit med om att en process på fyra år inte landar i något.

– Vi får fortsätta diskussionerna om sportfältet, men det här bolaget kommer inte längre ha ensamrätt.

Bolaget

APP-koncernen har genom dotterbolagen Gärahovs bygg och APP Properties har tidigare utvecklat större stadsdelsprojekt samt enskilda byggnader.

De har bland annat utvecklat Arenastaden i Växjö samt Munksjöstaden i Jönköping.

Det var i juni 2018 som dåvarande ordförande i kommunstyrelsen Claes Thunblad (S) lade fram ett ordförandeförslag om att teckna en avsiktsförklaring med APP och Gärahovs bygg.

Källa: APP

Visa merVisa mindre