Fortfarande finns inga modulbostäder på tomten vid Blockstensvägen, Höglundavägen och Lerstensvägen i Jordbro. Foto: Stefan Källstigen

Bolag tar strid i Jordbro – vägrar avsluta avtal om modulbostäder

Fastighetsbolaget Bäverdammen fastighet och förvaltning AB kräver ekonomisk ersättning från Haninge kommun om avtalet kring modulbostäderna i Jordbro bryts. Nu kräver aktörerna pengar av varandra. ”Det blir modulbostäder och beräknad inflyttning är 2020”, skriver bolaget på torsdagen.

  • Publicerad 12:10, 7 nov 2019

Artikeln har uppdaterats.

De 60-tal modulbostäder för nyanlända som planerats vid Blockstensvägen i Jordbro har försenats kraftigt på grund av överklaganden och finansieringsproblem från byggherrarna.

Haninge kommun har tröttnat på förseningarna, man menar nu att behovet av bostäderna minskat och vill bryta avtalet.

Men på torsdagen meddelar fastighetsbolaget Bäverdammen via en pressinformation att de går vidare med planerna.

Det har varit flera typer av problem, såväl finansiella, praktiska som juridiska, men de är lösta

Fastighetsbolaget Bäverdammens företrädare

”Det florerar olika rykten, parstintressen och påstående, så Bäverdammen Fastighet & Förvaltning AB lämnar härmed klargörande vad som gäller”, börjar man i informationen och fortsätter:

”Det blir modulhus och beräknad inflyttning är mellan maj till september 2020. Det har varit flera typer av problem, såväl finansiella, praktiska som juridiska, men de är lösta. Arbetena är påbörjade” skriver bolaget.

Arrendeavtal försvårar

Enligt det första hyresavtalet som tecknades skulle tillträde till bostäderna ske redan i oktober 2017, alltså för över två år sedan, men inte en enda modulbostad har hamnat på platsen.

I december 2017 betalade Haninge kommun 3,7 miljoner kronor i förskottshyra till byggherrarna för att hjälpa dem att komma igång. De pengarna försöker nu Haninge kommun få tillbaka, vilket tidningen Hem och hyra berättade om i veckan.

Tomten i Jordbro.

Det som försvårar situationen för Haninge kommun är att arrendeavtalet mellan kommunen och Bäverdammen ger bolaget rätt till marken på Blockstensvägen fram till år 2027 – förutsatt att bolaget betalar den årliga markhyran på 30 000 kronor.

Därför blir det modulbostäder enligt grundavtal

Fastighetsbolaget Bäverdammens företrädare

”Haninge kommun har också meddelat att behovet av bostäderna i sig inte finns i dag och man önskar avsluta avtalet. Bäverdammen har meddelat att de kan tänka sig det, men måste få en realistisk ersättning i paritet med nedlagda kostnader och inkomstförluster – Haninge kommun har avvisat detta. Därför blir det modulbostäder enligt grundavtal” skriver bolaget i torsdagens pressinformation.

Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun, säger att man välkomnar en dialog om hur byggherren ska uppfylla sina åtaganden gentemot kommunen.

Det är bra att det finns en samsyn kring vilka avtal som gäller. Vårt fokus är att bygga de bostäder och lokaler som behövs i kommunen och där finns det ett ökat behov av tillfälliga lokaler för verksamhet inom kultur- och fritidsverksamheten, säger Håkan Filipsson till Mitt i.

Mannen bakom Bäverdammen är i 70-årsåldern och är skriven i länet. Han har flera konkurser bakom sig och flera gamla betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Haninge granskas av domstolen

Tidigare i år gick ett av Kronofogdens ärenden till domstol efter att mannen inte betalat en privat skuld på 1,4 miljoner kronor, vilket Mitt i berättat.

Parallellt granskas Haninge kommun av förvaltningsrätten och riskerar dryga böter genom projektet i Jordbro.

Fakta

Modulbostäderna för nyanlända i Haninge.

Från tio till fyra aktuella tomter. Haninges planerade modulbostäder, igångsatt efter flyktingkrisen 2015, blir inte så många som kommunen hade planerat. Här är de fyra områden som alltjämt är aktuella:

Handen: Häggvägen (skogsområdet söder om Örnens väg). Cirka 60 bostäder. Enda området i den ursprungliga modulbostadsplanen som är inflyttat.

Jordbro: Blockstensvägen/Lerstensvägen: Cirka 60 bostäder. Avtalet är just nu fryst av förvaltningsrätten. Haninge kommun riskerar mångmiljonböter genom projektet, och Haninge kommun och fastighetsbolaget Bäverdammen ligger dessutom nu i tvist.

Vendelsömalm, två områden: Vendelsömalmsvägen-Lisebergsvägen: Cirka 30 bostäder. Ej påbörjade. Tyrestavägen/Brandbergsleden: Cirka 30 bostäder. Av dem blir det enbart ungdomslägenheter, och inga kommer att gå till nyanlända.

Visa merVisa mindre