1. Ensamt vittne

Lisa Bjerre & Susan Casserfelt (Piratförlaget, 2021)

Ett gängkrig lamslår Bagarmossen. Ung kvinna mördas. Det ensamma vittnet slits mellan lojalitet till brodern och skräcken inför att bli nästa mordoffer.

Första delen i kriminalserien Linje 17 innehåller mycket spänning och stor dramatik med övertygande miljö- och personskildringar där privatlivet ofta hamnar på kollisionskurs med jobbet.

Gillar du tv-serien ”Tunna blå linjen”? Då är detta nästa deckare att ta tag i!

2. Körkarlen

Mats Hayen (Vulkan, 2019)

Ett dubbelmord under KungligaAutomobilklubbens vintertävling 1920 är upptakten i Körkarlen. Första delen av femi tjugotalsserien med journalisten Elsa Thornborg och kriminalfotografen Peter Faust, vars drag lånats från Sveriges första brottsplatsfotograf.

Politiska oroligheter i Tyskland och inspelningen av stumfilmen Körkarlen har direkt inverkan på jakten efter den mystiske chauffören.

I denna spännande och intressanta kriminalroman är alla sidohistorier hämtade ur verkligheten genom ett fantastiskt researcharbete via arkivhandlingar och tidningsnotiser. Följ med till 1920-talets Stockholm!

3. Ögonvittnet

Anna Bågstam (Norstedts, 2018)

I mysiga deckartrilogin om civilutredaren Harriet Vesterberg, som arbetar vid polisen i Landskrona och bor i fiktiva Lerviken, utreds brott förankrade i den skånska myllan. Där kontrasten mellan fiskelägets småstadsidyll och dynamiken i Landskronas sociala miljöer bildar fond.

Harriets privatliv – med bland annat en mystisk pojkvän, väninnan Lisa samt den pensionerade pappan – utgör en stor del av handlingen kring denna smarta, mycket impulsiva och helt normala hjältinna.

De övriga två delarna utkom 2019 (Skuggspelet) och 2020 (Mörkermannen).

https://www.mitti.se/nyheter/hon-vill-starta-ett-bibliotek-med-forbjudna-bocker/repudo!tqA3UEkmtP3N3LAH3wg/

4. Ett hemligt liv

Set Mattsson (Historiska Media, 2019)

Set Mattsson förflyttar läsaren, genom ett gediget researcharbete med helgjutna tids- och miljöskildringar, till ett svunnet Malmö under åren 1945–1956. Där kriminalöverkonstapel ­Douglas Palm, hans mannar och stationens polissystrar löser brott, ofta relaterade till verkliga händelser.

De båda deckartrilogierna med Palm, vars privatliv går som en röd tråd genom serien, skildrar ett Malmö i förändring med bred framtidstro och stora sociala skillnader.

Det här är del fem i serien. Den första delen i serien (som består av två trilogier) heter Ondskans pris och utkom 2012.

5. Inte alla män

Veronica Palm (Bokfabriken, 2021)

Den framgångsrike politikern, som av alla upplevs mycket charmerande, misshandlar sin partner besinningslöst. Hustrun, uppfylld av skam- och skuldkänslor, isolerar sig alltmer.

Riksdagsledamoten Emilia Berg, med ett snårigt livspussel, ger en unik och mycket fascinerande inblick i det alltjämt mansdominerade riksdagsarbetet genom sitt arbete i maktens korridorer. Kring dessa tre vävs en stark och mycket skrämmande berättelse, som synliggör den terror och skräck som finns dold i samhället.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsbiblioteket-i-akut-behov-av-upprustning/repuez!aLxRGaQFOYuJ7SyTreh4Ug/