KLASSISKA VERK. Peter Borgendal och Ulrika Bergman tipsar om fem klassiker.

BOKSOMMAR: Fem klassiker du vill ha bockat av

Bibliotekarierna på Stockholms stadsbibliotek väljer den bästa sommarläsningen. Här tipsar Peter Borgendal och Ulrika Bergman om fem klassiker att läsa (eller läsa om!) i sommar.

  • Publicerad 14:00, 25 jul 2021

TIDIGAR TIPS

DECKARE

SKRÄCKBÖCKER

BARN - OCH UNGDOMSBÖCKER

BIOGRAFIER

1. Farväl till Berlin 

Christopher Isherwood (Lind & Co Förlag, 2011)

En fiktiv version av författaren själv skildrar i flera berättelser det politiska och sociala livet i 1920- och 30-talets Berlin. Berättelserna rör sig kring mer eller mindre excentriska karaktärer, ofta i samhällets utkant. Isherwood är fantastiskt betraktare: från en plats i bakgrunden målar han upp mästerliga personporträtt. De mörka, och ibland humoristiska, berättelserna ur ett Berlin där nazisternas grepp gradvis hårdnar är en läsning som både skrämmer, fascinerar och roar. 

Här är böckerna som tar dig långt bort när påskresan uteblir

2. Samlade noveller volym 1

Julio Cortázar (Modernista, ny utg. 2007)

En man hamnar i slagsmål och får monstruöst långa armar, en annan får ett brev om ett bråk daterat dagen innan och en tredje kräks kaniner. Vad är dröm och vad är verklighet, och vad händer om man blandar ihop de två? Så fungerar Cortázars värld. De vardagliga inslagen är ofta lika bisarra som de magiska. Ett ”eller?” i slutet är en nödvändighet för Cortázars novellskapelser. För vem vet vad försiggår i människans huvud?

Hon vill starta ett bibliotek med förbjudna böcker

3. Mor gifter sig

Moa Martinson (Natur Kultur Allmänlitteratur, 2009)

Att bli slagen av sin suput till styvfar eller sitta och frestas av ett ruttet äpple i månader. Denna berättelse om flickan Mia och hennes mor, som sliter sig fram i ett stenhårt klassamhälle i sekelskiftets Norrköping, är ett barns oförstående och osentimentala blick på ett hopplöst orättvist samhälle.

Boken knyter an till en muntlig berättartradition, och Martinson skriver drivet, spännande och effektivt med patos och humor. Trots ämnets tyngd har man som läsare inte många tråkiga sekunder.

4. Is

Anna Kavan (Modernista,ny utg. 2016)

Anna Kavans ”Is” är en brittisk kultklassiker som gavs ut redan 1967. Detta är en märklig, drömlik dystopi som utspelar sig i en slags nukleär vinter efter ett kärnvapenkrig. En väldig is håller på att sluka världen och människor flyr i ett ockuperat krigshärjat land.

Genom hela berättelsen jagar huvudpersonen en kvinnogestalt kallad Flickan, som han är fullständigt besatt av. Hennes silverhår beskrivs om och om igen och hennes späda gestalt offras ständigt. Det är suggestivt och karaktärerna flyter in i varandra.

”IS” är en skrämmande berättelse som tar sig in genom huden på en, inte minst genom kombinationen av skönhet och våld.

5. Noveller

Katherine Mansfield (Modernista, 2019)

Katherine Mansfields noveller är klassiska pärlor. I den här samlingen finns 38 noveller, vilka tidigare publicerats under 1920-talet.

Här berättas ofta om relationer och människors egenheter beskrivs insiktsfullt och på ett överseende och humoristiskt vis.

I novellen ”Den svarta skärmmössan” har en kvinna bestämt sig för att lämna sin make för en annan. Hon åker tåg för att möta sin älskare men då hon får se att han har en sådan anskrämlig skärmmössa på sig, får hon kalla fötter och tar tåget hem till maken igen.

Det finns många pärlor att upptäcka i denna samling!

Biblioteken vill ha tillbaka 81 000 försenade böcker