TIDIGAR TIPS

DECKARE

SKRÄCKBÖCKER

BARN - OCH UNGDOMSBÖCKER

1. Denis Mukwege – en levnadsberättelse

Berthil Åkerlund (Weyler förlag, 2013)

Historien börjar med att Denis Mukwege överlever ett mordförsök, sedan blir det värre. Men också bättre.

En journalist har hållit i pennan, men den kongolesiske Fredsprismottagaren berättar här i jagform om sitt fullständigt osannolika liv. Han drabbas av sitt eget lands och grannländernas konflikter från barndomen och framåt, bestämmer sig för att bli läkare och hjälper genom åren tusentals kvinnor med bestialiska skador efter sexuellt våld. Han opererar, bygger sjukhus, talar i FN och verkar på söndagarna som pastor.

2. Malström – en memoar

Sigrid Rausing (Albert Bonniers Förlag, 2018)

När Sigrid Rausings svägerska avled av missbruk blåstes det upp stort i media, både för att familjen är känd och för att dödsfallet var spektakulärt i sig.

Att både sonen och sonhustrun till den stora företagsledaren Hans Rausing hade drogproblem påverkade familjen starkt, inte minst Sigrid, som tillsammans med sin man tog hand om parets barn och engagerade sig djupt i problematiken för att hitta lösningar och hjälp.

Det här är hennes berättelse om att som anhörig kämpa mot missbrukets makt.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsbiblioteket-i-akut-behov-av-upprustning/repuez!aLxRGaQFOYuJ7SyTreh4Ug/

3. Flickan med sju namn

Hyeonseo Lee (Lind & Co, 2018)

Hyeonseo Lee är ett av författarens tagna namn. Sitt ursprungliga avslöjar hon inte. Som tonåring bodde hon på den nordkoreanska sidan om gränsen mot Kina, en skötsam tjej som följde levnadsreglerna i den propaganda hon växt upp med. Men utlandet frestade och när hon var sjutton år korsade hon gränsfloden – temporärt, var tanken, men att komma tillbaka visade sig vara för farligt. Hon var plötsligt en flykting på rymmen, fick smaka på friheten och bestämde sig för att försöka hjälpa sin familj ut ur landet.

4. Oui, chef! – en memoar

Marcus Samuelsson (Albert Bonniers Förlag, 2012)

Vi är många som ätit på hans restauranger i Sverige och utomlands med vetskapen om att det är en äkta kändiskock som står bakom, men Marcus Samuels-son är nog ett ännu större namni USA, hans hemland sedan många år. Memoarboken börjar i födelselandet Etiopien, varifrån vi följer honom till de svenska adoptivföräldrarna och mormor Helga, som väcker Marcus matintresse. Den handlar naturligtvis om framgångarna i restaurangbranschen, men väjer inte för personliga svårigheter på vägen.

5. Astrid Lindgren i Stockholm

Anna-Karin Johansson (Ordalaget Bokförlag, 2012)

Om du är intresserad av Stockholm, 1900-talshistoria och fascinerande levnadsöden, men vill undvika tung och faktafylld läsning, kan det här vara boken för dig. Astrid Lindgren i Stockholm berättar om Astrid Lindgrens liv och karriär i korta avsnitt utifrån adresser runtom i stan.

Förlagsarbete, filminspelningar, de litterära figurernas hemvister, Astrids första besök på det då nya Stadsbiblioteket – allt belyst med det engagemang vi förknippar med vår främsta sagoberätterska.

https://www.mitti.se/nyheter/thomas-satter-stockholms-tunnelbana-i-skrack/repufc!w5r2bi9R2SH23CYlJEe2oA/